Recensie

Recensie Muziek

De jazz houdt bij Omicil alle kikkers in de emmer

Haïtiaanse rara is rauwe parademuziek van korte ademstootjes, bedoeld om te dansen in het hete stof van onverharde straten. Dat is niet wat je verwacht na een interpretatie van de muziek van Thelonious Monk. En al helemaal niet op een album waarop ook nog een ode aan Mozart wordt gebracht.

Maar Jowee Omicil is een veelzijdige man. Hij is een multi-instrumentalist, producer en muzikaal wereldreiziger die vanuit zijn geboorteplaats Montreal is neergestreken in Parijs. Zijn Haïtiaanse achtergrond klinkt vaak door, evenals afrobeat, klassiek en gospel.

Maar het is de jazz die alle kikkers in de emmer houdt. Jowee Omicil heeft zijn muzikale stem in Amerika gevonden, in zijn saxofoonspel zijn Wayne Shorter en Charlie Parker terug te horen.

Omicils zesde album Love Matters klinkt consistent ondanks het brede palet van invloeden. En bovenal spat de levenslust eraf. Love Matters is een gevarieerde jazzplaat om heel vrolijk van te worden.