China slaat terug met importheffing op Amerikaans gas

China voert een importtarief van 10 procent in op vloeibaar aardgas (lng) uit de VS.

Een opslagtank van LNG in de Chinese haven Nantong.
Een opslagtank van LNG in de Chinese haven Nantong. Foto Reuters

De Verenigde Staten en China blijven elkaar bestoken met protectionistische maatregelen. China heeft dinsdag aangekondigd een importtarief van 10 procent in te voeren op vloeibaar aardgas (lng) uit de Verenigde Staten. In totaal worden er tarieven geheven op duizenden Amerikaanse goederen ter waarde van 60 miljard dollar (51 miljard euro), meldt persbureau Reuters.

De Chinese tarieven zijn het antwoord op het nieuwe Amerikaanse pakket van importheffingen ter waarde van 200 miljard dollar op Chinese producten. President Donald Trump kondigde maandag aan dat deze maatregel met een importtarief van 10 procent op 24 september wordt ingevoerd. Aan het eind van het jaar gaat het tarief naar 25 procent. Trump waarschuwde China al geen nieuwe maatregelen te treffen, anders volgt een nieuw pakket ter waarde van 267 miljard dollar.

Lees ook deze analyse: China ziet importheffingen als Amerikaanse jaloezie

Belangrijke energiebron

China is na Japan en Zuid-Korea de grootste importeur van lng. In het afgelopen jaar importeerde China 1,6 miljoen ton vloeibaar gemaakt aardgas uit de VS. De totale import bedroeg 14,9 miljoen ton. Volgens analisten en handelaren is het voor China niet moeilijk om nieuwe leveranciers te vinden, schrijft Reuters. Qatar, ‘s werelds grootste exporteur van lng, tekende eerder deze maand een contract voor 22 jaar met China voor de levering van 3,4 miljoen ton vloeibaar aardgas per jaar.

China wil meer lng importeren omdat het relatief milieuvriendelijk is. Vanwege de klimaatafspraken van Parijs wil China op termijn de kolengestookte energiecentrales vervangen door het schonere aardgas. De importheffingen op lng uit de VS zijn een flinke klap voor Amerikaanse bedrijven die investeren in opslagterminals voor lng. China is de belangrijkste exportmarkt voor Amerikaans gas.