Proeftuinkazerne

Leiding brandweer Amsterdam wint slag om 24-uursdienst

Conflict

De omstreden ‘proeftuinkazerne’ van de Amsterdamse brandweer kan per 1 januari van start gaan. De ondernemingsraad staakt zijn verzet hiertegen, wordt dinsdag intern bekendgemaakt. In de kazerne wordt voor het eerst gewerkt zonder de traditionele 24-uursdiensten. De proef moet twee jaar duren. De 24-uursdiensten zijn de kern van een heftig conflict tussen commandant Leen Schaap en het kazernepersoneel. Het afschaffen ervan is cruciaal voor het tegengaan van de gesloten groepscultuur bij de brandweer, vindt de korpsleiding. Veel brandweerlieden hechten juist aan het 24-uursrooster en vrezen inkomensverlies. Een rechtszaak hierover, die woensdag zou plaatsvinden, is ingetrokken.

Strijd gaat door pagina 10-11