Artsen: activist Pussy Riot hoogstwaarschijnlijk vergiftigd

Activist Pjotr Verzilov ligt in het ziekenhuis in Duitsland. Zijn artsen denken dat hij is vergiftigd. Verzilov zou op de dag van zijn vergiftiging een belangrijk rapport ontvangen.

De artsen van Pjotr Verzilov in Berlijn tijdens een persconferentie.
De artsen van Pjotr Verzilov in Berlijn tijdens een persconferentie. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Het gaat beter met Pjotr Verzilov, een van de leden van de Russische actiegroep Pussy Riot, die vorige week in kritieke toestand in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij is “hoogstwaarschijnlijk” vergiftigd, zei zijn behandelend arts dinsdagochtend in het Berlijnse ziekenhuis waar Verzilov verblijft.

Dat de klachten, waaronder een hoge bloeddruk, verwijde pupillen en droge slijmvliezen, zich zo snel ontwikkelden vormt een sterke aanwijzing voor vergiftiging. Bovendien is er geen bewijs gevonden dat zou wijzen op een andere verklaring voor de acute klachten. De symptomen wijzen op een verstoring van Verzilov’s zenuwstelsel, schrijft persbureau Reuters.

Verzilov werd vorige week onwel en opgenomen op de toxicologie-afdeling van het Bachroesjkin ziekenhuis in Moskou. Afgelopen weekend werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Berlijn. Verzilov verkeert buiten levensgevaar maar heeft nog wel medische hulp nodig. Zijn arts zei alle hoop te hebben op herstel.

Onderzoek dood journalisten

De Russische krant Novaja Gazeta meldde dinsdag dat Verzilov, die tevens betrokken is bij de door Pussy Riot-leden opgerichte ngo Mediazona, op de dag van zijn vermeende vergiftiging een rapport zou ontvangen over de mysterieuze dood van drie Russische journalisten, begin augustus in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Anonieme bronnen vertelden aan de krant dat Verzilov nauw betrokken was bij het onderzoek naar de dood van de drie, die in CAR een documentaire maakten over de aanwezigheid van Russische huurlingen. Verzilov was bevriend met de vermoorde regisseur Alexandr Rastorgoejev.

Pussy Riot liet vorige week in een verklaring weten dat Verzilov drie dagen in coma had gelegen. De actiegroep vermoedt dat hij is vergiftigd door de Russische autoriteiten. Via Twitter lieten ze toen weten in contact te willen komen met de beste toxicoloog.

Verzilov werd bekend als woordvoerder van Pussy Riot. Afgelopen zomer bestormde hij het veld tijdens de finale van het WK voetbal in Moskou samen met drie andere leden van de actiegroep. Ze demonstreerden tegen de macht van de politie in het land. Hij zat hierna vijftien dagen in hechtenis.

Update: Op 18 september om 15:30 is dit bericht geactualiseerd met informatie uit Novaja Gazeta.