43 lichamen gevonden in bedolven mijn, dodental Mangkhut loopt op

Op de Filippijnen zijn nog tientallen mensen vermist. Opvallend genoeg vielen in Hongkong geen doden.

Reddingswerkers zoeken naar lichamen in de gemeente Itogon.
Reddingswerkers zoeken naar lichamen in de gemeente Itogon. Foto Aaron Favila/AP

Het aantal doden door tyfoon Mangkhut in Zuidoost-Azië loopt opnieuw op. Op de Filippijnen zijn maandag 43 lichamen geborgen te midden van de overblijfselen van een goudmijn, die werd bedolven door een landverschuiving. Dit meldt The New York Times op basis van Filippijnse autoriteiten. Het officiële dodental in de Zuidoost-Aziatische republiek lag tot nu toe op 65. In China kwamen vier mensen om.

De wervelstorm trok over de Filippijnen en Hongkong naar China. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. Er zijn nog tientallen mensen vermist.

Overstromingen en evacuaties

In Hongkong vielen opvallend genoeg geen doden, wel raakten honderden mensen gewond en raakten delen van de Chinese regio overstroomd. In China maakten vallende bomen en bouwmaterialen het meeste slachtoffers. Op de Filippijnen viel het grootste aantal slachtoffers door aardverschuivingen in het noorden, in de provincie Benguet.

Op zijn hoogtepunt had de wervelstorm een dwarsdoorsnede van 900 kilometer en windstoten tot 200 kilometer per uur. Mangkhut zwakte maandagochtend af tot een tropische storm. Op de Filippijnen werden meer dan 80 duizend bewoners geëvacueerd. In de Chinese provincie Guangdong moesten meer dan 2,4 miljoen bewoners een veiligere plek opzoeken.

Orkaan Florence

Aan de andere kant van de wereld is de storm gaan liggen en zijn reddingsacties en herstelwerkzaamheden na orkaan Florence volop aan de gang. De Amerikaanse staten North en South Carolina zijn het zwaarst getroffen. Het dodental is hier opgelopen tot 23. Nog zeker 575.000 mensen zitten zonder stroom. Dat meldt persbureau AP. 4.200 woonhuizen raakten beschadigd. Er blijft risico op meer overstromingen, het waterpeil van de rivieren in North Carolina stijgt nog steeds.

In de Cape Fear River vallei, waar ook deze stacaravan staat, loopt het waterpeil waarschijnlijk nog verder op. Iedereen die dichter dan 1,6 kilometer bij de rivier woont is opgeroepen te evacueren.
Foto Jim Lo Scalzo/EPA
Iva Williamson, vier jaar oud meisje in Leland in North Carolina,
Foto Jonathan Drake/ Reuters
Foto Eduardo Munoz/Reuters
Wilmington (hier niet afgebeeld) in North-Carolina is afgesloten geraakt van de omgeving. Er wonen 120.000 mensen. De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan de stad via de lucht te bevoorraden met voedsel en schoon drinkwater.
Foto Jonathan Drake/ Reuters
Foto’s van North Carolina

Dit bericht is maandag 17 september om 21:12 uur geüpdatet met nieuwe informatie over het dodental in de VS.