Trumpblog

Tweede beschuldiging tegen Kavanaugh

Tweede beschuldiging tegen Kavanaugh

Er is een tweede vrouw die Brett Kavanaugh van seksueel wangedrag beschuldigt. De kandidaat-opperrechter van Donald Trump zou tijdens zijn studententijd aan de Yale-universiteit zijn geslachtsdeel in het gezicht van de nu 53-jarige Deborah Ramirez hebben geduwd, meldt The New Yorker.

Democratische senatoren hebben een onderzoek geopend naar deze nieuwe beschuldiging. Het wangedrag zou zich hebben voorgedaan tijdens een feest waarop Kavanaugh en Ramirez beiden dronken waren.

De vrouw wil dat de FBI de zaak gaat onderzoeken, want mede door de drank herinnert ze zich niet alles meer even goed. Kavanaugh ontkent de aantijging van Ramirez:

"Deze vermeende gebeurtenis van 35 jaar geleden is niet gebeurd. De mensen die mij toen kenden weten dat dit niet is gebeurd en hebben dat ook gezegd."

Donderdag zal een andere vrouw, Christine Blasey Ford, in het openbaar getuigen tegen Brett Kavanaugh. Ze doet dat voor de justitiecommissie van de Amerikaanse Senaat en zal zeggen dat ze in 1982 als vijftienjarige door een stomdronken Kavanaugh is betast. Ook dat ontkent hij.

Lees hier meer over de politieke gevolgen van het vermeende wangedrag van Kavanaugh: Waarom de Republikeinen op eieren lopen

Het Witte Huis laat weten in een reactie weten achter de kandidatuur van Kavanaugh voor het Hooggerechtshof te blijven staan.

Ford getuigt openbaar tegen Kavanaugh

Christine Blasey Ford gaat donderdag openbaar getuigen tegen Brett Kavanaugh voor de Justitiecommissie van de Amerikaanse Senaat. Dat bevestigt de justitiecommissie zondag na een bericht van Fords advocaten. Zo meldt persbureau AP. Kavanaugh is door Trump genomineerd voor de positie van opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ford beschuldigt hem van aanranding.

Ford zegt in de jaren 80 als vijftienjarige te zijn besprongen en betast door Kavanaugh, die twee jaar ouder is. Een andere jongen sprong bovenop hen, waardoor ze kon ontsnappen. Ze trad afgelopen week in The Washington Post naar buiten met de aantijging.

In eerste instantie drong Ford aan op een FBI-onderzoek naar het voorval. Ze stelde dat die meer "onpartijdig" zou zijn dan het verhoor door senatoren die haar niet lijken te geloven en achter Kavanaugh blijven staan. Zondag heeft ze dus alsnog ingestemd met het verhoor. Volgens AP zoeken de elf Republikeinse mannen in de commissie naar een vrouwelijke advocaat van buitenaf om het verhoor namens hen te voeren.

De jongen die haar destijds gered heeft is Mark Judge. Hij zegt zich niets te herinneren en wil niet getuigen en de commissie heeft geweigerd hem te dagvaarden.

Kavanaugh wordt maandag onder ede gehoord in de Senaat. Tot nog toe heeft hij de aanranding ontkend. Ford ontving vanwege de beschuldiging doodsbedreigingen en moest al verhuizen met haar gezin.

Een vrouw protesteert tegen de nominatie van Brett Kavanaugh als kandidaat-opperrechter en draagt een button ter steun van Christine Blasey Ford. Foto Yuri Gripas/Reuters

Trump wil af van 'aanhoudende stank' op ministerie van Justitie

President Trump heeft vrijdag op een verkiezingsbijeenkomst in de stad Springfield gezegd dat hij af wil van de “aanhoudende stank” die volgens hem rond het Amerikaanse ministerie van Justitie hangt. Hij zei dat hij de “slechte mensen” binnen dat departement wil verwijderen, net zoals zijn regering de FBI van zulke mensen heeft gezuiverd. Trump zei:

“We hebben geweldige mensen op het ministerie van Justitie [..] maar er zijn ook een paar hele slechte. Jullie hebben gezien wat er is gebeurd bij de FBI. Daar zijn ze allemaal weg.”

Een paar uur eerder had de Amerikaanse krant The New York Times bericht dat Trumps onderminister van Justitie Rod Rosenstein vorig jaar stiekem overwoog geheime opnames te maken van het Witte Huis. Daarmee zou hij de chaos die daar heerst aan het licht hebben willen brengen. Ook overwoog Rosenstein te proberen andere (onder)ministers te overtuigen van de noodzaak om Trump af te zetten. Hij zou die suggesties in het voorjaar van 2017 hebben gedaan tegenover ambtenaren van zijn ministerie en enkele leden van de FBI.

Als onderminister overziet Rosenstein het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

#WhyIDidntReport: vrouwen reageren op president Trump

"Hij was mijn stiefvader. Mijn moeder, zijn co-pastor, gaven demonen in bed de schuld. Ik was 12. #WhyIDidntReport." Amerikaanse slachtoffers van seksueel misbruik en verkrachting hebben massaal gereageerd op tweets van president Trump op vrijdag. Daarin trok hij de aantijgingen van een vrouw in twijfel die zegt dat kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh haar toen ze allebei tieners waren probeerde te verkrachten.

"Als het echt zo erg was als ze omschreef, zou er meteen aangifte zijn gedaan", schreef de president. Slachtoffers proberen Trump nu duidelijk te maken: er zijn genoeg hele goede redenen waarom dit vaak niet gebeurt. Vandaar de #WhyIDidntReport – 'waarom ik geen aangifte heb gedaan'.

Vrouwen delen hun ervaringen van verkrachting, misbruik en geweld. Ze lichten toe dat het ze niet gemeld hebben bij autoriteiten omdat ze zich vernederd voelden, of omdat simpelweg niemand in de omgeving ze geloofde. Anderen schrijven dat ze bedreigd werden, en daarom hun mond over een incident hebben gehouden.

Twitter avatar VABVOX Victoria Brownworth I was 17. At college. I accepted a ride from two guys. It never occured to me they wouldn't take me home. There was a knife. I was cut. I couldn't report: I knew it was my fault. The family doctor stitched me up, kept the secret. My parents never knew.
#WhyIDidntReport

 

Twitter avatar farrahsafiakhan Farrah Khan Because he was a member of our family
Because I was a child and didn't think anyone would believe me
Because I didn't have the vocabulary about what was happening to me.
Because I did not receive any education about consent
#WhyIDidntReport #sexed

 

Twitter avatar maudnewton Maud Newton He was my stepfather. My mom, his co-pastor, blamed it on demons in the bed. I was 12. #WhyIDidntReport

 

Twitter avatar ahauslohner Abigail Hauslohner I was 17. Raped by a friend. I was confused. In denial. Afraid. His parents were richer & better connected than my parents. He was a "good" student. Ppl liked him. The only friend I told--responded w: "He wld never do that." I didn't think anyone would help me. #WhyIDidntReport https://t.co/YbCuIMg07M

I have no doubt that, if the attack on Dr. Ford was as bad as she says, charges would have been immediately filed with local Law Enforcement Authorities by either her or her loving parents. I ask that she bring those filings forward so that we can learn date, time, and place!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 21, 2018

Door de mogelijke aanstelling van de rechter Kavanaugh is het debat over seksueel wangedrag in de VS weer duidelijk opgelaaid, bijna een jaar nadat de wereldwijde #MeToo-beweging ook via Twitter op gang kwam. Republikeinen willen zo snel mogelijk ervoor zorgen dat Kavanaugh aangesteld wordt als hogerechter. Democraten willen dat er eerst een FBI-onderzoek naar de aantijgingen, die Kavanaugh zelf overigens categorisch ontkent.

'Onderminister Rosenstein overwoog stiekem geluidsopnames te maken van Trump'

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein heeft kort na zijn aanstelling in 2017 overwogen om stiekem geluidsopnames te maken van president Trump. Daarmee zou hij de chaos die in het Witte Huis heerst aan het licht willen brengen. Dat schrijft The New York Times vrijdag. Ook overwoog Rosenstein eraan andere ministers te overtuigen om Trump af te zetten met het 25ste Amendement.

De onderminister deed deze suggesties in het voorjaar van 2017 tegenover ambtenaren van zijn ministerie en van de FBI. Rosenstein was pas enkele weken in dienst; Trump had net besloten om de FBI-chef James Comey te ontslaan. Als onderminister had hij de verantwoordelijkheid gekregen om het onderzoek te overzien naar de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Voor zover bekend heeft Rosenstein de plannen niet uitgevoerd. Evenmin is duidelijk hoe serieus ze waren. Wel zou hij tegen een hooggeplaatste FBI-functionaris hebben gezegd dat hij mogelijk Jeff Sessions, de minister van Justitie, en John Kelly, toen de minister van Binnenlandse Veiligheid en inmiddels stafchef, kon overtuigen om Trump af te zetten.

Lees ook: Strijd Witte Huis en Justitie escaleert

Onderminister ontkent

Rosenstein zegt tegen The New York Times dat het verhaal "onnauwkeurig en feitelijk onjuist" is. "Laat mij duidelijk zijn: gebaseerd op mijn ervaringen met de president is er geen basis om het 25ste Amendement in te zetten." Die bepaling in de Amerikaanse Grondwet geeft de vicepresident en ministers de mogelijkheid een afzettingsprocedure te beginnen als zij vinden dat de president niet in staat zijn taken uit te voeren.

President Trump valt geregeld het ministerie van Justitie aan. Hij is het niet eens met het Ruslandonderzoek onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller, die ook kijkt naar mogelijke banden tussen Moskou en het campagneteam van Trump. Rosenstein is de enige die Mueller kan ontslaan, maar heeft eerder door laten schemeren dat hij zich niet laat beïnvloeden door druk uit het Witte Huis.

Trump trekt verhaal van beschuldiger Kavanaugh in twijfel

President Trump heeft vrijdag direct de aantijgingen van de vrouw die zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof beticht van seksueel wangedrag in twijfel getrokken. Op Twitter schrijft de president dat "als de aanval op dr. Ford zo slecht was als ze zegt, dan zou er meteen aangifte zijn gedaan bij justitie door haar of haar liefhebbende ouders".

Trump doelt op Christine Blasey Ford, een hoogleraar in Californië. Zij trad afgelopen weekend naar buiten met het verhaal dat Brett Kavanaugh meer dan dertig jaar geleden geprobeerd zou hebben haar te verkrachten. Beiden waren toen tieners. Kavanaugh, de conservatieve rechter die onlangs door Trump werd voorgedragen voor het gerechtshof, ontkent de aantijgingen categorisch.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have no doubt that, if the attack on Dr. Ford was as bad as she says, charges would have been immediately filed with local Law Enforcement Authorities by either her or her loving parents. I ask that she bring those filings forward so that we can learn date, time, and place!

Hoewel Trump eerder deze week zijn sympathie uitsprak voor zijn kandidaat, is dit voor het eerst dat hij direct Ford bij naam noemt en haar verhaal in twijfel trekt. Ook benadrukt de Amerikaanse president dat Kavanaugh "een goeie man, met een onberispelijke reputatie" is, die aangevallen wordt door "radicale, linkse politici die geen antwoorden willen".

De Justitiecommissie van de Senaat onderhandelt momenteel met Ford over het geven van een getuigenis. Republikeinen willen haar op maandag al horen zodat ze verder kunnen met het aanstellen van Kavanaugh. Ford eiste in eerste instantie een FBI-onderzoek naar haar aantijgingen voorafgaand aan de zitting. Uiteindelijk heeft ze ingestemd om toch te getuigen onder bepaalde voorwaarden, maar de vrouw zegt dat ze niet aanstaande maandag al zal verschijnen. "Waarom heeft niemand de FBI 36 jaar geleden gebeld?", schrijft Trump.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The radical left lawyers want the FBI to get involved NOW. Why didn’t someone call the FBI 36 years ago?

Beschuldiger van rechter Kavanaugh is bereid te getuigen

De vrouw die de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh beschuldigt van aanranding is onder bepaalde voorwaarden bereid te getuigen tegenover de Justitiecommissie van de Senaat. Dat melden Amerikaanse media donderdag.

Advocaten van Christine Blasey Ford, die zegt begin jaren tachtig als tiener te zijn aangerand door Kavanaugh, zijn met de Justitiecommissie in onderhandeling over de voorwaarden van een getuigenis. De commissie moet de benoeming van Kavanaugh tot het Hooggerechtshof door president Donald Trump goedkeuren.

Ford, een professor in psychologie in Californië, wil echter niet aanstaande maandag al verschijnen, zoals de Republikeinen van de commissie hebben voorgesteld. Ze had tot vrijdagochtend de tijd gekregen om te laten weten of ze wel of niet zou komen. Ook Kavanaugh is uitgenodigd; hij ontkent categorisch dat het incident heeft plaatsgevonden en heeft laten weten dat hij klaarstaat om maandag te getuigen.

Onderhandelingen over een getuigenis door Ford, die sinds haar bekendmaking het afgelopen weekend het doelwit is van haatcampagnes en met de dood is bedreigd, leken donderdag af te stevenen op een hoorzitting later in de week, mogelijk op donderdag.

Ford wil volgens Amerikaanse media niet tegelijk met Kavanaugh in hetzelfde vertrek verschijnen. Ze wil tijdens haar openingsverklaring niet aan een tijdslimiet gebonden zijn en wil daarbij dat Kavanaugh als eerst spreekt. En ze voelt niet voor het idee om namens de Republikeinse senatoren van de commissie - allen oudere mannen - te worden ondervraagd door een vrouwelijke expert van buitenaf. Een ondervraging door de Republikeinse mannen, die sceptisch zijn over haar verhaal, kan een publicitaire miskleun worden.

Kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh tijdens een hoorzitting bij de Senaat, eerder deze maand. Foto Andrew Harnik / AP

Onafhankelijk onderzoek

Aan de eis van Ford dat de FBI een onafhankelijk onderzoek zou instellen naar haar beschuldiging hebben de Republikeinen echter geen gehoor gegeven. Ook president Trump voelt daar niets voor. Daardoor dreigt de hoorzitting uit te draaien op een kwestie van zijn woord tegen dat van haar.

De Republikeinen willen na een getuigenis van Ford zo snel mogelijk overgaan tot bevestiging van Kavanaugh tot opperrechter. Zijn bevestiging zal een conservatieve meerderheid creëren aan het negenkoppige Hooggerechtshof.

De zaak roept voortdurend herinneringen op aan de hoorzitting van opperrechter Clarence Thomas, die in 1991 werd voorgedragen door toenmalig president George H.W. Bush. Hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie door Anita Hill, een oud-medewerker. Als Kavanaugh wordt bevestigd, zullen twee van de negen opperrechters zijn beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

'Michael Cohen praatte uren met Mueller'

Donald Trumps voormalig advocaat Michael Cohen heeft volgens ABC News de afgelopen maand meerdere keren met onderzoekers uit het team van speciaal aanklager Robert Mueller gesproken. De interviews in New York en Washington D.C. zouden gezamenlijk meerdere uren lang geduurd hebben.

De belangrijkste gespreksonderwerpen zouden Trumps contacten met Rusland zijn geweest, zowel op zakelijk als financieel vlak. Een andere vraag was of de presidentiële campagne van Trump in 2016 samengewerkt zou hebben met Russen. Cohen sprak volgens de bronnen van ABC News op vrijwillige basis met het team van Mueller, dat ook heeft geïnformeerd of Trump bereid zou zijn geweest voormalig advocaat gratie te verlenen.

Cohen bekende in augustus onder ede schuld aan belastingontduiking en bankfraude. Hij regelde in 2016 zwijggeldbetalingen aan twee vrouwen die zeggen een affaire met de president te hebben gehad, voor hij in het Witte Huis kwam.

Cohen was behalve Trumps advocaat ook jarenlang vice-voorzitter van de Trump Organization, het zakelijk imperium van de president. Ook daarover is hij volgens ABC aan het verklaren. De autoriteiten van de staat New York doen onderzoek naar het reilen en zeilen binnen de goededoelenorganisatie van de familie Trump.

Pompeo: Noord-Korea moet denuclearisering in 2021 afronden

De Verenigde Staten willen de gesprekken met Noord-Korea graag voortzetten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo laten weten nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woensdag verklaarde bereid te zijn om een van de belangrijkste nucleaire testlocaties op te doeken. Pompeo heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho uitgenodigd voor een bezoek aan New York volgende week om te spreken over denuclearisering per januari 2021. Dat meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse toenadering volgt op de gesprekken die afgelopen dagen tussen Noord- en Zuid-Korea hebben plaatsgevonden, waarin er verdere stappen zijn gezet in het vredesproces. Zo heeft Noord-Korea toegezegd dat internationale waarnemers mogen toezien op de "permanente ontmanteling" van de belangrijke raketbasis Tongchang-ri. Ook beloofde Noord-Korea om de Yongbyon-reactor te sluiten. Kim Jong-un stelde als voorwaarde dat de VS "vergelijkbare maatregelen" moeten nemen. Hoe deze maatregelen eruit moeten zien, is nog niet duidelijk. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde via Twitter enthousiast op de gesprekken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Kim Jong Un has agreed to allow Nuclear inspections, subject to final negotiations, and to permanently dismantle a test site and launch pad in the presence of international experts. In the meantime there will be no Rocket or Nuclear testing. Hero remains to continue being........

Moeizame onderhandelingen

De afgelopen maanden verliepen de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea juist moeizaam. President Trump besloot eind augustus nog een bezoek van Pompeo af te zeggen omdat Noord-Korea niet genoeg vooruitgang had geboekt met betrekking tot de denuclearisering. Ook waarschuwden de Verenigde Naties vorige maand dat Noord-Korea gewoon doorgaat met zijn kernwapenprogramma.

Trump: 'Ik heb geen minister van Justitie'

De Amerikaanse president deed dinsdag een opmerkelijke uitspraak in een interview met The Hill, een van de nieuwsbladen in Washington. Hij stelde dat hij geen "minister van Justitie heeft", doelend op Jeff Sessions. Trump gaf Sessions er al eerder van langs door hem als 'zwak' en 'ontrouw' af te doen.

President Trump vindt dat Sessions hem niet genoeg heeft beschermd in het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Hamvraag in dat onderzoek is in hoeverre Trump en zijn team met Rusland hebben samengewerkt. Sessions heeft altijd gezegd dat hij zich buiten het onderzoek wil houden.

'Teleurgesteld'

Woensdagochtend (lokale tijd) trok Trump zijn harde woorden echter alweer in, aldus persbureau AP: "We hebben wel een minister van Justitie, maar ik ben heel teleurgesteld in hem". Op de vraag of hij van plan is Sessions te ontslaan, wilde de president woensdag niet reageren. Het mogelijke ontslag van Jessions na de tussentijdse verkiezingen in november, is echter al vaker geopperd.

Twitter avatar tedlieu Ted Lieu If @realDonaldTrump fires AG Jeff Sessions because he won't interfere in the Russia investigation, that would be another act of Obstruction of Justice by the President of the United States. Also, Sessions took an oath to the US Constitution, not to @POTUS. #WednesdayWisdom https://t.co/QiXCxor5y7

Dat Sessions echt ontslagen wordt, is tot nu toe nog niet met zoveel woorden gezegd. Trumps adviseurs denken dat een dergelijke beslissing het Ruslandonderzoek van Robert Mueller op z'n kop zouden zetten. Het conservatieve beleid van Sessions, een Republikein, wordt bovendien door een deel van zijn eigen partij toegejuicht. Tegen Bloomberg zei Trump eind augustus nog dat hij Sessions niet zal ontslaan voor de aanstaande midterms.

Desondanks zou het niet de eerste keer zijn dat Trump een minister ontslaat; zo moest de oud-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in maart bijvoorbeeld al het veld ruimen.

Trump: regering zal zich voor 100 procent inzetten na Florence

"This is a tough hurricane, one of the wettest we've ever seen from the standpoint of water." Met die woorden sprak president Trump woensdag de inwoners van North Carolina toe, een van de staten die de afgelopen week hevig werd getroffen door de tropische storm Florence. De uitspraak ("het natste wat we ooit hebben gezien vanuit het standpunt van water") werd woensdag op Twitter vooral op de hak genomen.

Twitter avatar kumailn Kumail Nanjiani “Ok. I did great. We got it.”
“Sir can we try it again?”
“Why?”
“You said ‘one of the wettest we’ve ever seen from the standpoint of water.’”
“Yes. One of the all time great sentences.”
“... can’t argue with that.” https://t.co/9xFXenheCH

pic.twitter.com/G0BjCXEnaX

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 18, 2018

Bij zijn bezoek aan de staat aan de oostkust woensdag stelde Trump dat zijn regering "zich voor de volle 100 procent zal inzetten" voor het herstel na de ramp. Florence veroorzaakte tot nu toe 43 doden, van wie zeker 27 in North Carolina. Later vandaag doet de president buurstaat South Carolina aan, die ook hevig werd getroffen door de storm.

Honderdduizenden zonder stroom

Hoewel het ergste noodweer voorbij is, ondervinden inwoners van de oostkust nog veel wateroverlast. Bijna 8.000 mensen verblijven nog in schuilplaatsen en nog eens 200.000 mensen zitten naar schatting zonder stroom. Ook krijgen veel Amerikanen in de getroffen staten voedsel uitgedeeld doordat zij door het water vast zijn komen te zitten en geen kant op kunnen.

De inzet die president Trump nu belooft, is opvallend. Toen orkaan Maria vorig jaar Puerto Rico - 'territorium' van de VS - kwam noodhulp laat op gang. Trump weigerde in eerste instantie om na de ramp geld vrij te maken, maar na forse kritiek kwam er toch noodhulp voor het eiland vrij. Gouverneur Roy Cooper van North Carolina zei woensdag stellig dat hij Trump "aan zijn belofte zal houden". De wederopbouw zal volgens hem namelijk lange tijd duren.

Twitter avatar Phil_Lewis_ Philip Lewis “One of the wettest we’ve ever seen from the standpoint of water." When you're trying to finish an essay and you need to hit that word count https://t.co/exAlDSiMXw

Verenigde Staten verlagen vluchtelingenquotum

De regering van Donald Trump heeft besloten om het maximumaantal vluchtelingen dat tot het land zal worden toegelaten in het fiscale jaar van 2019 te verlagen tot 30.000. Dat meldt persbureau Reuters.

Het nieuwe quotum voor de opvang van vluchtelingen zal 15.000 minder zijn dan het huidige en 80.000 minder dan het quotum zoals dat voor 2017 was vastgesteld door de toenmalige president Obama. Het quotum is een maximum; het uiteindelijk toegelaten aantal vluchtelingen kan lager uitvallen.

Historisch gezien hebben de Verenigde Staten altijd ruimschoots de meeste vluchtelingen opgevangen; er werden altijd meer vluchtelingen in de Verenigde Staten opgevangen dan in alle landen wereldwijd bij elkaar. Vorig jaar was dit voor het eerst niet het geval.

Naast vluchtelingen worden er in de Verenigde Staten ook asielzoekers toegelaten. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zullen er in het fiscale jaar 2019 wel ruim 280.000 asielzoekers worden toegelaten.

"Deze ruime getallen passen in de reputatie van de Verenigde Staten als royaal land wereldwijd als het gaat om migratie en bijstand voor veiligheid," zei Mike Pompeo.

Witte Huis wil vrouw laten getuigen die kandidaat Hooggerechtshof beticht van seksueel wangedrag

Het Witte Huis wil de vrouw die kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh beticht van seksueel wangedrag onder ede laten getuigen in het Capitool. De 51-jarige Christine Blasey Ford, een professor in Californië, is volgens haar advocaat bereid om haar verhaal te doen tegenover de Senaat.

De vrouw zegt dat ze als tiener in de jaren 80 door een "stomdronken" Kavanaugh op een bed werd gedrukt en betast. Kavanaugh was toen zeventien jaar oud. Haar advocaat zegt tegen de zender NBC dat ze het incident heeft ervaren als een "poging tot verkrachting".

"Deze vrouw moet niet beledigd of genegeerd worden", reageert Trumps adviseur Kellyanne Conway maandag tegen Fox News. Wel benadrukt ze dat Kavanaughs verleden al uitvoerig is onderzocht door de FBI. Zelf ontkent de kandidaat voor het hoogste rechtelijke orgaan de aantijgingen, die vorige week al anoniem naar buiten kwamen. Maandag zegt hij zelf ook bereid te zijn om te getuigen tegenover de Senaat.

Lees ook: Kandidaat Hooggerechtshof beschuldigd van seksueel wangedrag

Het is de bedoeling dat de Senaatscommissie voor juridische zaken donderdag stemt over de kandidaat voordat de volledige Senaat zich erover kan buigen. Een getuigenis zou dit proces kunnen vertragen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren. De tien Democraten in de commissie hebben in een brief inmiddels opgeroepen om de stemming uit te stellen totdat de FBI grondig onderzoek heeft gedaan naar de aantijgingen.

President Trump hoopt dat Kavanaugh voor de tussentijdse verkiezingen in november zijn zetel kan innemen. De Republikeinen hebben nu nog een krappe meerderheid in de senaat, de Democraten willen Kavanaugh niet in het Hooggerechtshof.

Update (17:25): Dit bericht is uitgebreid met een reactie van de Democraten in de Senaatscommissie.

Een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog, hier houden we u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het belangrijkste nieuws uit de VS van vorige week terug