Thuiskok. Midden-Oosterse levensvreugde

Als het aankomt op de Libanees-Syrische-Levantijnse keuken heb ik al jaren een lakmoesproef: de kebbeh. Nu heb je kebbeh in verschillende soorten en voorbereidingen: rauw, als een soort lamstartaar, als ovenschotel of als individueel gefrituurde ovaalvormige balletjes van bulgur vermengd met lamsgehakt en gevuld met lamsgehakt en pijnboompitten. En die arbeidsintensieve balletjes vol genot zijn het waar ik zonder uitzondering restaurants op beoordeel.

Als de kebbeh goed smaakt, zit het met de overige gerechten op de kaart doorgaans ook wel goed. Maar kebbeh is een ambachtelijk gerecht, de ingrediënten moeten in balans zijn, het eindresultaat niet te olieïg of vettig. Maar eigenlijk geldt dat voor de Midden-Oosterse keuken in zijn geheel: die kan heerlijk verfijnd zijn, míts goed gemaakt. Te vaak nog is het van dik hout zaagt men planken.

Dat merk je ook aan de vele nieuwe restaurantjes en eethuisjes die we er dankzij de komst van Syrische vluchtelingen bij hebben. Ik heb nog geen voltreffer gevonden, misschien komt dat nog, maar een verrijking is het hoe dan ook.

Dus als u, net als ik, houdt van tafels vol met koude en warme mezze met daarbij heet brood rechtstreeks van de pan, dan gaan we komende week plezier beleven met Comptoir Libanais – Feest! van Tony Kitous.

De Algerijns-Britse Kitous is eigenaar van verschillende Libanees-Mediterrane restaurants en de succesformule Comptoir Libanais, waarvan we sinds vorig jaar ook een filiaal in Utrecht hebben. Met lekkere kebbeh, zeg ik er maar vast bij.

Comptoir Libanais – Feest! is zijn derde boek en borduurt voort op en varieert verder met bekende gerechten uit de Midden-Oosterse keuken. Waaronder kebbeh uit de oven en andere smakelijke gerechten voor wat Midden-Oosterse levensvreugde en kleur op tafel.