Russische Defensie: Boekraket die MH17 neerschoot kwam uit Oekraïne

Volgens Rusland kan uit de serienummers worden herleid dat de raketten Oekraïens zijn. Volgens internationaal onderzoek is de raket afkomstig uit Rusland.

Woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie Igor Konasjenkov tijdens de persconferentie op 17 september.
Woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie Igor Konasjenkov tijdens de persconferentie op 17 september. Foto Maxim Shmetov/Reuters

Het Russische ministerie van Defensie zegt nieuwe informatie te hebben over het neerschieten van vlucht MH17, die Rusland vrijwaart van betrokkenheid. Tijdens een persconferentie maandag presenteerde Moskou ‘bewijs’ dat de Boekraket, waarmee het vliegtuig uit de lucht werd geschoten, afkomstig is uit Oekraïne.

Volgens het Russische ministerie komen de serienummers van de Boekraket overeen met raketten uit Oekraïne. Het stelde daarnaast dat er met de beelden die bewijzen dat Rusland achter de aanval zit, gesjoemeld is.

Joint Investigation Team

De uitspraken van de Russische overheid komen niet overeen met de conclusies uit internationaal onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT), waarin het Nederlandse Openbaar Ministerie samen met Australië, Maleisië, België en Oekraïne onderzoek doet naar de vliegtuigcrash, heeft afgelopen april nogmaals bevestigd dat alles erop wijst dat de raket vanuit Rusland geleverd is.

Rusland trekt de conclusies van het JIT in twijfel omdat Oekraïne eraan meedoet, terwijl dit land volgens het Russische ministerie juist achter de aanval zit. In een officiële reactie schrijft JIT dat het team de naar buiten gebrachte informatie zorgvuldig zal bestuderen maar dat het Russische Ministerie van Defensie eerder publiekelijk informatie verspreide die “feitelijk onjuist” was.

JIT herhaalt dat de raket “waarmee vlucht MH17 is neergeschoten afkomstig is van de 53ste AAMB uit Kursk [...] onderdeel uit van het Russische leger” en dat het onderzoeksteam de aan- en afvoer van het materieel naar Rusland konden traceren:

Het onderzoek toonde verder aan dat de raket uit de 9M38-serie werd afgeschoten door een Boek-TELAR. Die Boek-TELAR is aangevoerd vanuit het grondgebied van de Russisch Federatie én is na gebruik weer terug naar het grondgebied van de Russische Federatie gebracht.

‘Er vliegt een vogeltje in richting’ Lees ook deze reconstructie van het neerschieten van vlucht MH17

Bellingcat

Volgens Eliot Higgins, de oprichter van onderzoeksjournalistieke website Bellingcat, vergeet Rusland in de nieuwe theorie over de Boekraket, dat er satellietbeelden zijn van het konvooi dat het geschut naar Oost-Oekraïne vervoerde:

Twitter avatar EliotHiggins Eliot Higgins The Russian MoD doesn’t seem to realise the Buk convoy seen in this video was captured by a passing satellite #MH17 https://t.co/rZFzZgghvF

Op 17 juli 2014 werd de Boeiing-777 van Malaysia Airlines onderweg vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur neergeschoten boven de provincie Donetsk in Oost-Oekraïne. 298 mensen kwamen hierdoor om het leven.

In verscheidene journalistieke reconstructies werd de aanval ook herleid tot Rusland. Zoals te lezen in deze in NRC-productie, ooggetuigengesprekken van Britse omroep BBC en uitvoerige analyses van publiek beschikbare data van onderzoeksjournalistiek platform Bellingcat.

De nieuwe informatie over MH17 komt te midden internationale ophef over de novitsjok-gifzaak. Bij de poging tot moord op een Russische ex-spion Skripal in het Britse Salisbury raakten zijn dochter, een agent en een man gewond. Een vrouw kwam om het leven. Vorige week bleek ook dat twee leden van de Russische inlichtingendienst die op weg waren om te spioneren op een gifgaslaboratorium in Zwitserland, zijn opgepakt in Den Haag.

Lees ook: Twee Russische spionnen op weg naar Zwitsers gifgaslab gepakt in Den Haag