Oplopende dodentallen door tropische stormen

Filippijnen en VS Zeker 69 mensen kwamen dit weekend om door tyfoon Mangkhut, van wie 65 op de Filippijnen. In de VS vielen vijftien doden door Florence.

Het dodental op de Filippijnen en in China door de tyfoon Mangkhut is verder opgelopen. Zeker 65 mensen kwamen om het leven op de Filippijnen, meldde een lokale politiechef aan Reuters. In China staat het dodental op vier.

De meeste slachtoffers op de Filippijnen vielen door aardverschuivingen in een bergachtig gebied in de provincie Benguet, in het noorden van het land. Hier kwamen zeker 38 mensen om het leven. Verwacht wordt dat het dodenaantal zal stijgen omdat veel mensen worden vermist. Vermoedelijk zitten tientallen mensen vast in verschillende goudmijnen in de regio.

Zo’n 87.000 mensen op de Fillippijnen zijn geëvacueerd uit risicogebieden. De rampencoördinator adviseert mensen niet terug te keren tot het gevaar is geweken. „Er vonden aardverschuivingen plaats op het moment dat sommige mensen al terugkeerden naar hun huizen na de tyfoon”, zei hij op de radio. „Het maakt niet uit hoe goed we voorbereid zijn, er zijn beperkingen aan die voorbereidingen.”

Na de Filippijnen raasde de tyfoon naar Hongkong en het zuiden van China. Hier raakte honderden mensen gewond door vallende bomen en bouwmaterialen.

In de provincie Guangdong in het zuiden van China zijn bijna 2,5 miljoen mensen geëvacueerd. De gokstad Macau heeft voor het eerst in de geschiedenis de casino’s gesloten. Ook zijn de luchthavens in het zuiden van het land dicht en ligt het treinverkeer stil. Alleen al in Hongkong zijn meer dan negenhonderd vluchten geannuleerd.

Mangkhut was de zwaarste storm ter wereld dit jaar met windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur en een dwarsdoorsnede van 900 kilometer. Maandag zwakte de tyfoon af tot een tropische storm.

Ook doden in VS

Aan de andere kant van de wereld, in de Verenigde Staten, is het dodental door toedoen van tropische storm Florence inmiddels opgelopen tot vijftien. In de staten North en South Carolina hebben lokale autoriteiten gewaarschuwd voor stortvloeden en overstromingen. Bijna 700.000 mensen zitten daar nog zonder stroom.

Naschrift: dit bericht is op 17 september om 12.00 uur geactualiseerd.