Hof Guatemala: corruptiebestrijder Vélasquez mag terugkeren

President Jimmy Morales liet vorige maand weten dat de hoofdaanklager van het anticorruptieorgaan van de VN niet meer welkom is in zijn land.

Guatemalteken gaan de straat op om te protesteren tegen president Morales.
Guatemalteken gaan de straat op om te protesteren tegen president Morales. Foto Johan Ordonez/AFP

De hoofdaanklager van het anticorruptieorgaan van de Verenigde Naties (VN) mag terugkeren naar Guatemala. Dat heeft het Guatemalteekse constitutionele hof zondag unaniem besloten, meldt persbureau AP. President Jimmy Morales gaf eerder deze maand de opdracht om Iván Velásquez de toegang tot het land te ontzeggen. De regering-Morales probeert al langer de VN-commissie het werk onmogelijk te maken.

Velásquez leidt de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid (bekend onder de Spaanse initialen CICIG) al jaren. Hij heeft meerdere politici aangeklaagd in grootschalige corruptiezaken. Ook opende hij een vooronderzoek naar Jimmy Morales zelf. De president wordt verdacht van verboden campagnefinanciering. Met de zaak zou meer dan een miljoen dollar (860.000 euro) gemoeid zijn.

Lees ook: De man die te dicht bij de corruptie in Guatemala komt

Voorganger afgetreden door CICIG

Een onderzoek van CICIG betekende bovendien het einde van de voorganger van Morales. De beruchte generaal Otto Pérez Molina moest aftreden toen bekend werd dat hij miljoenen verdiende door importheffingen te ontduiken.

Volgens Morales is Velásquez “iemand die de publieke veiligheid en orde in het land bedreigt”. De president heeft vooralsnog niet gereageerd op het besluit van het hof. Eerder deze maand zei hij dat hij “niet verplicht was om illegale gerechtelijke besluiten te volgen”.

Eind augustus maakte Morales bekend dat het mandaat van het orgaan niet verlengd wordt. Dit betekent in de praktijk dat de CICIG haar activiteiten in Guatemala over een jaar moet staken.