Kavanaugh gehoord om ‘aanranding’

Hooggerechtshof VS Pal voor de stemming over de opperrechter in spe duikt via de Democraten een beschuldiging uit beginjaren 80 op.

Kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh wisselt bij de ondervraging een blik met zijn echtgenote.
Kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh wisselt bij de ondervraging een blik met zijn echtgenote. Foto Andrew Harnik/AP

De benoeming van Brett Kavanaugh tot opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof loopt vertraging op. Een vrouw die hem beschuldigt van aanranding zal komende maandag eerst onder ede worden gehoord in de Senaat. De voorzitter van de Senaatscommissie voor Juridische Zaken maakte dit maandag bekend. Kavanaugh, die de aantijging categorisch tegenspreekt, zal op de ingelaste hoorzitting ook zijn lezing geven.

De vrouw, Christine Blasey Ford, nu 51 jaar en hoogleraar klinische psychologie aan de Palo Alto universiteit in Californië, gaf zondag een interview aan The Washington Post. Als tiener zou de twee jaar oudere Kavanaugh met een vriend haar hebben aangerand op een huisfeestje. De drie zaten toen nog op de middelbare school. De jongens waren volgens haar „stomdronken”. Hij drukte Ford op bed en probeerde haar kleren uit te trekken. Toen ze wilde schreeuwen, drukte hij zijn hand op haar mond. „Ik was bang dat hij me per ongeluk zou doden”, aldus Ford. De andere jongen sprong bovenop hen – ze kon ontsnappen.

Ford gaf haar interview onder druk van de publiciteit. Vrijdag had de Democratische senator Dianne Feinstein (Californië) zonder Fronds naam te noemen alleen bekendgemaakt dat ze een brief had met beschuldigingen aan Kavanaughs adres. Toch kwamen journalisten haar op het spoor, aldus Ford. Ze werd opgewacht na college, ze werd thuis gebeld. Daarom besloot ze naar buiten te treden, „om mijn burgerplicht te doen”, nu Kavanaugh op het punt staat voor het leven te worden benoemd in het Supreme Court.

Lees ook: Kandidaat Hooggerechtshof beschuldigd van seksueel wangedrag

Stemming uitgesteld

De stemming over zijn benoeming op de cruciale negende zetel van het hoogste gerechtshof zou aanvankelijk donderdag plaatsvinden. Met een minderheid van 49 tegen 51 stemmen in de Senaat kunnen Democraten deze in principe niet tegenhouden. Maandag verklaarden diverse Republikeinse senatoren – zoals Jeff Flake uit Arizona, Bob Corker uit Tennessee en Lisa Murkowski uit Alaska – dat de vrouw eerst zou moeten worden gehoord voor de Senaat kan beslissen. Flake zit in de justitiecommissie van de Senaat die de eerste stemronde doet alvorens de hele Senaat eraan te pas komt.

Toen Feinstein vrijdag de brief openbaar maakte, kwamen er meteen twee reacties van Republikeinen. Haar actie werd in de eerste plaats gezien als een allerlaatste poging van de Democraten in de Senaat de benoeming te torpederen. De tweede reactie was een brief aan de justitiecommissie, ondertekend door 65 vrouwen, die verklaarden dat zij Brett Kavanaugh kenden uit zijn middelbare schooltijd, en dat hij altijd „netjes was en vrouwen met respect behandelde”. De brief werd met enige scepsis ontvangen: hoe had het kamp-Kavanaugh in één dag 65 vrouwen verzameld, tenzij ze al van de beschuldiging wisten en hun linies op orde hadden gebracht? Hoe kon Brett-de-tiener op zijn elitaire jezuïtische jongensschool al 65 meisjes kennen?

Intussen gaat ook een tegen-brief rond van schoolgenoten van Ford. Zij vinden haar beschuldiging „maar al te goed kloppen met verhalen die we hoorden”.

Creditcardschulden

Aan The Washington Post liet Ford verslagen lezen van een therapie-sessie in 2012. Daarin vertelde ze van een traumatische ervaring met jongens die ze niet bij naam noemde, maar aanduidde als afkomstig „van een elitaire jongensschool” en die later „zeer gerespecteerde en hooggeplaatste mannen in Washingtonse kringen” werden.

De krant tekent aan dat in de notities van de therapeut sprake is van vier jongens, een vergissing van zijn kant, volgens Ford: er zouden vier jongens op het feest zijn geweest, maar alleen deze twee waren met haar in de kamer.

De benoeming van Kavanaugh in het Hooggerechtshof, dat het finale oordeel velt in zaken die de VS tot op het bot verdelen, is een politieke kwestie van de eerste orde. Na de dagenlange, rumoerige ondervraging van de rechter door de justitiecommissie eerder deze maand graven de partijen zich nu nog verder in. De Democraten onderwierpen Kavanaugh aan een spervuur aan vragen, variërend van zijn standpunt over abortus tot zijn creditcardschulden door aankoop van grote hoeveelheden kaartjes voor honkbalwedstrijden.

Trump beloofde zijn aanhangers dat ze met Kavanaugh een opperrechter krijgen die het recht op vuurwapenbezit zal blijven verdedigen. Over abortus is Trump tot nog toe terughoudender. Hij laat de mogelijkheid open dat het zogeheten Roe vs. Wade-arrest, waarmee het Hof abortus in de VS in 1973 legaliseerde, zal worden vernietigd waarna staten afzonderlijk abortus kunnen reguleren of verbieden. Vicepresident Mike Pence was wel helder. Hij beloofde de evangelische Republikeinse achterban tijdens de campagne Roe vs Wade „naar de ashoop van de geschiedenis” te verwijzen. Kavanaugh ontweek tijdens de ondervraging directe vragen over de onaantastbaarheid van ‘Roe vs. Wade’.

Dit artikel is op 18 september om 11.42 uur geactualiseerd.

Bekijk ook de fotoserie over het 'circus Kavanaugh'