Eredivisie

Nonchalant Ajax simpel langs Groningen, Feyenoord verspeelt punten in Alkmaar

Huntelaar scoorde tweemaal.
Huntelaar scoorde tweemaal. Foto ANP Pro Shots

Een nonchalant spelend Ajax heeft zaterdag voor eigen publiek met 3-0 van FC Groningen gewonnen. Klaas-Jan Huntelaar had met twee goals een belangrijk aandeel in de zege, bracht zijn seizoenstotaal daarmee op zes en is gedeeld topscorer in de eredivisie.

In het duel met Groningen was het kwaliteitsverschil zo groot dat de spelers van Ajax zich na de openingstreffer als circusartiesten gingen gedragen. Balletjes door de benen van de tegenstander, een hakje hier en een mooie combinatie in de kleine ruimte daar. Het was leuk om te zien, maar niet altijd even effectief.

Feyenoord verspeelde in de achtervolging op PSV en Ajax kostbare punten. De bekerwinnaar kwam bij AZ niet verder dan een 1-1 gelijkspel. In januari 2016 won AZ voor het laatst een competitiewedstrijd tegen een club uit de traditionele topdrie: Feyenoord werd destijds met 4-2 verslagen.

Albert Gudmundsson opende in de vijfde minuut de score voor AZ uit een voorzet van Myron Boadu. Onder leiding van Tonny Vilhena herpakte Feyenoord zich. Dat resulteerde nog voor de rust in de gelijkmaker van Steven Berghuis (1-1). De treffer viel kort nadat Boadu met een zware enkelblessure per brancard van het veld moest. „De eerste berichten zijn dat hij zijn enkel heeft gebroken”, zei trainer John van den Brom. (ANP)