Vijf doden in Ethiopië bij demonstraties tegen etnisch geweld

Duizenden gingen de straat op uit protest tegen het etnische geweld. Daarbij kwamen zeker 23 mensen om.

Demonstranten op het Meskelplein in Addis Abeba protesteren tegen het etnische geweld van afgelopen weekend.
Demonstranten op het Meskelplein in Addis Abeba protesteren tegen het etnische geweld van afgelopen weekend. Foto Maheder Haileselassie Tadese/AFP

Er zijn maandag vijf mensen omgekomen bij protesten in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Dat melden lokale media. Volgens de politie zijn er 700 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het geweld van de afgelopen dagen.

Maandagochtend protesteerden duizenden mensen tegen de dodelijke aanvallen waarbij in de omgeving van de hoofdstad het afgelopen weekend zeker 23 slachtoffers vielen. De demonstranten eisten dat de regering actie onderneemt tegen de daders van het etnische geweld, vermoedelijk jongeren uit de Oromo-stam.

De politie reageerde met traangas. Volgens een verklaring van de politiechef voelden agenten zich gedwongen in te grijpen toen enkele demonstranten probeerden hun wapens af te pakken. In de confrontatie die ontstond, kwamen vijf burgers om het leven.

Gewelddadig weekend

Na afloop van een vreedzame demonstratie op zaterdag verspreidde jeugd uit het Oromo-volk zich in de omgeving van de hoofdstad. Winkels van etnische minderheden werden geplunderd en mensen van buiten de regio Oromia aangevallen. Volgens demonstranten reageerde de politie opvallend traag.

De Oromo weten zich volgens NRC-correspondent Koert Lindijer gesteund door Abiy Ahmed, sinds april aan de macht en de eerste Oromo-premier van Ethiopië.

Ethiopië aanbidt de jonge nieuwe premier, die het land ingrijpend lijkt te veranderen. Maar hij blijft een product van een partij die eerder met harde hand regeerde.

De Oromo vormen met 32 procent het grootste deel van de Ethiopische bevolking, maar hadden tot dit voorjaar nooit de macht in Ethiopië. Tegen die situatie is lang geprotesteerd, volgens Lindijer deels aangewakkerd door Abiy zelf, al zou de premier geen geweld steunen. Aanhangers van het Oromo Liberation Front (OLF) rekenen zich nu rijk, zegt hij. En dat gaat gepaard met het nodige nationalisme. Lindijer:

“De jeugd gaat niet zomaar meer het hok in en wil nu meer zien dan alleen goede bedoelingen. Zij zien het liefst een regering die geheel uit Oromo bestaat. Abiy moet laten zien dat hij een premier is van alle Ethiopiërs.”

De manifestatie die zaterdag aan het geweld voorafging, werd gehouden ter ere van de terugkeer van het OLF-bestuur naar Ethiopië. Dat had lang vanuit buurlanden in ballingschap geopereerd. Sinds Abiy aan de macht is, laat hij lieden die zijn voorganger Hailemariam Desalegn het land uit had gezet een voor een terugkomen.

Correctie 17 september 2018: In een vorige versie van dit verhaal stond dat het “geweld van afgelopen weekend” was aangezet door de huidige premier Abiy Ahmed. Dat is hierboven aangepast.