Jeffrey Herlings behaalt wereldtitel MXGP in Assen

De motorcrosser behaalde in de eerste manche al de punten die hij nog nodig had voor zijn wereldtitel. Hij is de eerste Nederlanders die daarin slaagt.

Jeffrey Herlings is wereldkampioen in de MXGP.
Jeffrey Herlings is wereldkampioen in de MXGP. Foto Vincent Jannink/ANP

Motorcrosser Jeffrey Herlings is overtuigend wereldkampioen geworden in de MXGP. Voor eigen publiek, op het circuit van Assen, behaalde hij in de eerste manche de vijf punten die hij nodig had om de titel binnen te halen. De tweede manche wist hij ondanks een val ook nog te winnen.

Herlings (24) is drievoudig wereldkampioen in MX2. Twee seizoenen geleden maakte hij de stap naar de koningsklasse, de MXGP. Dit seizoen reed hij zeventien van de achttien grands prix, één keer liet hij verstek gaan vanwege een gebroken sleutelbeen. Vijftien keer won hij.

De Brabantse crosser had ervoor kunnen kiezen om het rustig aan te doen - om vijf punten te behalen was een zestiende plek voldoende. Dat deed hij niet, al vroeg in de eerste manche ging hij ervandoor. Hij won en zette iedereen buiten de top zes op één, twee of drie ronden. De nummer twee, Antonio Cairoli, finishte een kleine 39 seconden later.

Tijdens de tweede manche verloor Herlings de controle over de motor en kwam ten val. De motorcrosser herstelde zich snel en haalde in de slotfase Cairoli nog in, en kwam alsnog als eerste over de lijn.

Lees ook dit profiel van de kampioen: Jeffrey Herlings, monomane sportman met een ontembare wil om te winnen