Vitesse wint op bezoek bij PEC Zwolle: 0-2

Eerder op de dag won Heracles van Heerenveen met 3-5. Feyenoord en AZ speelden gelijk en FC Emmen won uit verrassend van FC Utrecht.

PEC-keeper Mickey van der Hart stompt de bal terwijl matchwinnaar Tim Matavz van Vitesse rechts toekijkt.
PEC-keeper Mickey van der Hart stompt de bal terwijl matchwinnaar Tim Matavz van Vitesse rechts toekijkt. Foto via ANP

Vitesse heeft zondag uit bij PEC Zwolle gewonnen door twee goals van Tim Matavz: 0-2.

Terwijl de Sloveense aanvaller in de 24ste minuut nog een kans miste omdat hij de bal niet goed raakte, was het twee minuten later wel raak. Matavz verlengde een volley van Navarone Foor met het hoofd. De scheidsrechter keurde de goal in eerste instantie nog af vanwege buitenspel, maar na raadpleging van de VAR werd het punt alsnog toegekend.

Net voor de rust wist Matavz opnieuw te scoren. Door een te korte terugspeelbal van PEC-verdediger Younes Namli, kon de aanvaller van Vitesse net eerder bij de bal komen dan Mickey van der Hart. Matavz tikte zo de 0-2 onder de benen van de keeper van PEC door.

In de tweede helft zette PEC aan, maar scoorde niet.

Heracles-Heerenveen: 3-5

Eerder op de dag trok Heracles Almelo in een doelpuntrijke wedstrijd uit bij sc Heerenveen aan het langste eind. Het werd 3-5. De Almelo’ers klimmen zo naar de vierde plek in de competitie en hebben nu evenveel punten als nummer drie Feyenoord.

Heracles kwam al vroeg in de wedstrijd voor te staan. In de twaalfde minuut tikte Adrián Dalmau de bal op aangeven van Bart van Hintum achter de doelman van Heerenveen. Het bleef lange tijd 0-1, maar net voor rust wist Heerenveen toch langszij te komen toen Sam Lammers een vrije trap van Arber Zeneli verlengde.

Na de rust was het opnieuw Heracles die al snel de leiding nam. Drie minuten na het beginsignaal kreeg Duarte met een gelukje de bal en schoot raak in een leeg doel. Vijf minuten later raakte Pröpper van Heerenveen geblesseerd na een overtreding van Michel Vlap in het strafschopgebied. Lammers benutte de penalty die de Friezen toegewezen kregen: 2-2.

Vervolgens vielen er in tien minuten drie goals. Eerst scoorde Heracles uit een vrije trap van Kristoffer Peterson, toen Heerenveen door een kopbal van Thorsby en in de 72ste minuut was het opnieuw Peterson die de bal in het net kreeg. In de 88ste minuut wist Osman van Heracles ook nog eens een vrije trap langs keeper Hahn te schieten. Zo eindigde de vermakelijke wedstrijd in 3-5.

AZ-Feyenoord: 1-1

AZ en Feyenoord speelden gelijk. Het werd 1-1 in Alkmaar. Hiermee behoudt Feyenoord zijn derde positie in de eredivisie.

Al binnen vijf minuten kwam AZ met 1-0 voor te staan. De club wist te profiteren van een fout van Steven Berghuis die de bal verspeelde. Albert Gudmundsson scoorde voor AZ na een assist van Myron Boadu. Na ruim een half uur spelen raakte Boadu geblesseerd aan zijn enkel na een duel met Botteghin. Hij werd gewisseld voor Bjørn Johnsen.

Vlak voor rust kon Berghuis zijn eerdere fout goedmaken. Hij maakt in de 40ste minuut de gelijkmaker. In de tweede helft lukt het beide ploegen niet meer te scoren.

Overige wedstrijden

FC Utrecht verloor thuis verrassend van FC Emmen. Kort voor rust kreeg Urby Emanuelson een rode kaart na een harde overtreding op Emmen-speler Glenn Bijl. De wedstrijd eindigde in 1-2 door goals van Sander van de Streek (FC Utrecht), Luciano Slagveer (FC Emmen) en Glenn Bijl (FC Emmen).

Ook in Breda won de uitploeg. Fortuna Sittard versloeg NAC met 2-3 door twee goals van Ahmed El Massaoudi en één van Branislav Ninaj. Voor de thuisploeg scoorden Mitchell te Vrede en Gervane Kasteneer.

Om 16.45u spelen PEC en Vitesse in Zwolle de laatste wedstrijd van het weekend.