Dodental tyfoon Mangkhut loopt verder op

Zeker 66 mensen kwamen om het leven. De tyfoon raasde over de Filippijnen, Hongkong en het zuiden van China, waar bijna 2,5 miljoen mensen zijn geëvacueerd.

Een politieagent loopt op de Filippijnen langs een schuilplaats die door tyfoon Mangkhut werd verwoest.
Een politieagent loopt op de Filippijnen langs een schuilplaats die door tyfoon Mangkhut werd verwoest. Foto Aaron Favila/AP

Het dodental op de Filippijnen en in China door de tyfoon Mangkhut is verder opgelopen. Zeker 64 mensen kwamen om het leven op de Filippijnen, meldt een lokale politiechef aan persbureau Reuters. In China staat het dodental op twee.

De meeste slachtoffers op de Filippijnen vielen door aardverschuivingen in een bergachtig gebied in de provincie Benguet, in het noorden van het land. Hier kwamen zeker 38 mensen om het leven. Ook zijn hier nog 37 mensen vermist.

Zo’n 87.000 mensen zijn op de eilanden geëvacueerd uit risicogebieden. De rampencoördinator adviseert mensen niet terug te keren tot het gevaar is geweken. “Er vonden aardverschuivingen plaats op het moment dat sommige mensen al terugkeerden naar hun huizen na de tyfoon”, zei hij op de radio. “Het maakt niet uit hoe goed we voorbereid zijn, er zijn beperkingen aan die voorbereidingen.”

Lees ook: Filippijnen bereiden zich voor op zeldzaam grote tyfoon

China

Na de Filippijnen deed de tyfoon Hongkong en China aan. Manghkhut is inmiddels in kracht afgenomen met windsnelheden van 155 kilometer per uur. In de provincie Guangdong in het zuiden van China zijn bijna 2,5 miljoen mensen geëvacueerd. De gokstad Macau heeft voor het eerst in de geschiedenis de casino’s gesloten. Ook zijn de luchthavens in het het zuiden van het land dicht en ligt het treinverkeer stil. Alleen al in Hongkong zijn meer dan negenhonderd vluchten geannuleerd.

Mangkhut was de zwaarste storm ter wereld dit jaar met windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur en een dwarsdoorsnede van 900 kilometer.

Dodental VS op vijftien

Aan de andere kant van de wereld, in de Verenigde Staten, is het dodental door toedoen van tropische storm Florence inmiddels opgelopen tot vijftien. In de staten North- en South-Carolina hebben lokale autoriteiten gewaarschuwd voor stortvloeden en overstromingen. Bijna 700.000 mensen zitten daar nog zonder stroom.