Burgemeester Londen wil nieuw Brexit-referendum

In een opiniestuk in de Britse zondagskrant The Observer pleit Sadiq Khan voor een referendum over een Brexit-akkoord of een mogelijke Britse uittreding zonder overeenstemming met Brussel. Met een optie om lid te blijven van de EU.

Een demonstrant zwaait met een EU-vlag bij het Britse parlement in Londen, eerder deze maand.
Een demonstrant zwaait met een EU-vlag bij het Britse parlement in Londen, eerder deze maand. Foto Daniel Leal-Olivas / AFP

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft opgeroepen tot een tweede referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. De prominente politicus van Labour geeft daarmee zijn steun aan het idee, dat bekend staat als een “stem van het volk”.

In een opiniestuk in de Britse zondagskrant The Observer levert Khan, een tegenstander van de Brexit, felle kritiek op de aanpak van de Britse uittreding door de regering van premier Theresa May. Hij stelt dat de Britse economie, de werkgelegenheid en de levensstandaard gevaar lopen wegens een mogelijke slechte Brexit-deal, of uittreding zonder akkoord met Brussel.

Lees ook: Vier scenario’s voor de Brexit

“Ik ben tot de conclusie gekomen dat de bevolking definitieve zeggenschap moet krijgen”, aldus Khan in The Observer. “Dat betekent dat kiezers zich moeten kunnen uitspreken over een akkoord, of over een Brexit zonder akkoord, samen met een optie om in de EU te blijven.”

Nog geen akkoord

Het Verenigd Koninkrijk zal op 29 maart 2019 uit de EU treden, naar aanleiding van het Brexit-referendum in juni 2016. Het plan van de regering-May voor een akkoord over de uittreding met Brussel heeft echter nog niet tot overeenstemming geleid. Critici van haar aanpak, onder wie parlementariërs, zakenlieden en vakbondsleiders, dringen in toenemende mate aan op een tweede stemming over het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen.

May heeft herhaaldelijk uitgesloten een tweede referendum te houden over het Britse lidmaatschap van de EU. Wat haar betreft staat het besluit om de EU te verlaten sinds het eerste referendum vast. Wel krijgen parlementsleden de kans om te stemmen over een Brexit-deal.

De steun van Khan voor het idee van een tweede referendum zet Labour-leider Jeremy Corbyn onder druk om zich daar ook voor uit te spreken. Over een week begint het jaarlijkse congres van Labour.