Australische autoriteiten willen einde aan festival Defqon.1 na drugsdoden

Twee twintigers kwamen om het leven, 700 mensen hadden medische zorg nodig. De premier noemt het evenement ‘onveilig’.

Premier Gladys Berejiklian (midden), de politiecommissaris en de openbaar aanklager.
Premier Gladys Berejiklian (midden), de politiecommissaris en de openbaar aanklager. Foto Joel Carrett/EPA

De premier van de Australische deelstaat New South Wales zegt alles op alles te stellen om een einde te maken aan het muziekfestival Defqon.1. Zaterdag kwamen op het evenement een man van 23 en een vrouw van 21 om het leven, vermoedelijk door overdoses drugs. Dertien anderen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Premier Gladys Berejiklian spreekt van een “onveilig evenement”.

Defqon.1 is een hardstylefestival van het Nederlandse bedrijf Q-dance. Het wordt al jaren gehouden in Flevoland, maar kent sinds 2009 ook een Australische editie die wordt georganiseerd door een dochteronderneming aldaar.

Hoewel het evenement een streng zero-tolerance drugsbeleid zegt te voeren, kwamen toch veel festivalgangers in de problemen. Zevenhonderd mensen zochten volgens de politie ter plekke medische hulp. Van de dertien mensen die in het ziekenhuis belandden, verkeren twee nog in kritieke toestand: een vrouw van 26 en een man van 19.

Wel controle, geen tests

De politie was in groten getale aanwezig op het festival met 180 politiemensen en onder meer honden. Van de ongeveer 30.000 bezoekers werden er 355 gecontroleerd op drugs. 69 mensen werden aangehouden voor drugsbezit, tien mensen voor de verspreiding van drugs. Drie van hen verschijnen zondag al voor de rechter op verdenking van drugshandel. Onder de verdachten zijn ook twee meisjes van 17 jaar, die 120 pillen bij zich gehad zouden hebben.

Al met al zegt de politie zich volop ingezet te hebben om het feest goed te laten verlopen:

“Wij doen alles wat we kunnen om dit soort evenementen veilig te houden. Wat we niet kunnen doen is fungeren als het hoofd van de mensen, keuzes voor mensen maken als zij ervoor kiezen om verboden middelen te gebruiken. [...] De kwaliteit van die middelen kan niet worden vastgesteld.”

Drugstesten zijn wat de regering van North South Wales betreft geen optie, zei premier Berejiklian volgens The Sydney Morning Herald. Zij noemt dat zelfs “onacceptabel” omdat testen drugsgebruik “groen licht” zou geven:

“Ik wil alle jonge mensen een duidelijke boodschap meegeven… Je moet geen drugs gebruiken op dit soort evenementen, of waar dan ook, en de gebeurtenissen van gisteravond hebben dit aangetoond.”

De festivalorganisatie laat in een verklaring aan The Sydney Morning Herald weten “diep bedroefd” te zijn over de dood van de festivalgangers en “teleurgesteld” over het aantal drugsgerelateerde incidenten in het algemeen. De organisatie verleent naar eigen zeggen alle medewerking aan het onderzoek.