Opinie

Vrije geesten

In 010

Basic bitches waren niet welkom. Evenmin gaybashers, golddiggers en pussygangsters. Niettemin stond er een lange rij voor de nieuwe danceclub van Ted Langenbach in de Maassilo. Now&Wow is de vertrouwde naam, en de eerste nacht was meteen uitverkocht.

Een bijzondere club, al was het maar omdat je er met de lift naar toe moet. Tiende verdieping uitstappen. Het eerste wat je ziet zijn ronde boxoffices waar je consumptie-munten kunt kopen. Geen contanten aan de bar.

Dan de dansvloer. Immens. Hier is het nooit te vol. Performers in rode Now&Wow-jurken dansen in pashokjes rond de dj. Alles is trouwens rood in deze club. De banken en de stapelbedden. Ja, er zijn bedden op de balustrade. Voor wie wat anders wil dan dansen. Uitrusten kan ook, in hangmatten aan het einde van de dansvloer.

De sfeer is relaxed. Word je per ongeluk aangestoten, dan krijg je een vriendelijk ‘sorry’ en een aai. Dat is te danken aan het onverbiddelijke deurbeleid: alleen toegang voor vrije geesten en partypeople. Ik zeg tegen Ted Langenbach dat ik weet was gaybashers, golddiggers en pussygangsters zijn, maar basic bitches? „Van die Kim Kardashian-types”, antwoordt hij, „vrouwen met een voorspelbare stijl.”

Die zie je hier niet. De één is gehuld in roze tule, de ander in latex, de derde in glitterblouse. Bij de mannen veel brede schouders, maar niet ordinair. Geen tattoos. In de Kiss my ass-zaal travestieten in damesbadpak op de catwalk. Ze draaien hier queerhop, een homo-variatie op hiphop. Now&Wow grossiert in een mix van stijlen. In Disko l’amour klinkt Bad Girls van Donna Summer, terwijl op de grote dansvloer de house regeert.

De club is een combinatie van de beste Londen-disco uit de jaren tachtig, inclusief voguen, en het hippe, ‘genderloze’ Berlijn van nu. Geassimileerd uitgaan heet dat: alle leeftijden, muzieksmaken, geaardheden en etniciteiten door elkaar. Tot op het toilet aan toe: aparte dames- en heren-wc’s zijn er niet. Langenbach noemt Now&Wow de perfecte democratie: ieder kan zijn wie hij/zij (of het) is. Wat hem betreft de nieuwe norm.

De oudste bezoekster was Rina, 80 jaar. Ze schijnt rond kwart voor zes zondagochtend nog op de dansvloer te zijn gesignaleerd. Ze is nogal van de techno. Vandaar.

Willem Pekelder