Zeker 28 doden in Filippijnen door tyfoon Mangkhut

Het dodental loopt vermoedelijk nog op. De tyfoon, de zwaarste storm ter wereld dit jaar, raast inmiddels richting Hongkong en zuidelijk China.

Jonge dorpelingen in Baggao, in de Filppijnse provincie Cagayan, zaterdag in de wind van tyfoon Mangkhut.
Jonge dorpelingen in Baggao, in de Filppijnse provincie Cagayan, zaterdag in de wind van tyfoon Mangkhut. Foto Francis R. Malasig / EPA

Tyfoon Mangkhut raast deze zondag richting Hongkong en zuidelijk China, nadat de storm het noorden van de Filippijnen heeft geteisterd met harde wind en zware regenval. Daarbij zijn zeker 28 mensen omgekomen, meldt persbureau AP.

De meeste slachtoffers vielen door aardverschuivingen en door instortende gebouwen. Onder de doden zijn minstens twee kinderen. Het dodental loopt vermoedelijk nog op omdat er nog mensen worden vermist.

Mangkhut, de zwaarste storm ter wereld dit jaar, trof zaterdag het noorden van het Filippijnse eiland Luzon, een agrarisch gebied met rijstvelden die onderhevig zijn aan overstroming, en bergachtig gebied waar aardverschuivingen niet ongebruikelijk zijn. Gevreesd wordt dat gewassen zwaar zijn beschadigd.

Meer dan vijf miljoen mensen wonen in het gebied dat is getroffen door de tyfoon, die vergelijkbaar is met een orkaan van de categorie 5 in het Atlantische gebied. Zondagochtend ging de tyfoon gepaard met windsnelheden van 155 kilometer per uur, en windstoten van 190 kilometer per uur.

Lees ook: Filippijnen bereiden zich voor op zeldzaam grote tyfoon

In de provincie Cagayan, waar Mangkhut zaterdagochtend aan land kwam, zijn meer dan duizend huizen verwoest. Ruim 105.000 mensen verblijven in schuilplaatsen. Kort voor zonsopkomst werd kustplaats Baggao als eerste getroffen door windstoten en zware buien. Baggao ligt in het noorden van Luzon, het grootste eiland van de Filippijnen.

Op beelden van het Rode Kruis is de schade te zien.

Risicogebied

Mangkhut is ruim 900 kilometer breed. De tyfoon kan zorgen voor moessonregens, die aardverschuivingen en overstromingen kunnen veroorzaken. De afgelopen dagen is het risicogebied geëvacueerd, meer dan vijf miljoen mensen lopen de kans slachtoffer te worden van het natuurgeweld.

Gevreesd wordt dat Mangkhut evenveel schade kan aanrichten als Haiyan, een van de dodelijkste tyfoons die de Filippijnen ooit heeft getroffen. Haiyan kostte in 2013 aan zes- tot zevenduizend mensen het leven, duizenden mensen raakten ontheemd.

Dit bericht is geactualiseerd.