Secretaris-generaal van OAS: mogelijk militair ingrijpen Venezuela nodig

Volgens Luis Almagro worden onder het gezag van Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, mensenrechten geschonden.

President Maduro in China deze maand.
President Maduro in China deze maand. Foto Prensa Miraflores/EPA

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, heeft gezegd dat hij een militaire interventie in Venezuela niet uitsluit om het regime van president Nicolás Maduro “omver te werpen”.

Die waarschuwing kwam vrijdag op een persconferentie in de Colombiaanse stad Cúcuta. Veel gevluchte Venezolanen komen via die stad aan in Colombia. Almagro stelde dat “de mogelijkheid dat militaire interventie nodig is om Maduro’s regime omver te werpen, niet moet worden uitgesloten”.

Volgens Almagro worden onder het gezag van Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, mensenrechten geschonden. Ook stelde hij dat de president misdaden tegen de menselijkheid begaat die voor “een leegloop van het land” zorgen. Wel hamerde de OAS-vertegenwoordiger ook op het belang van diplomatie, die nog steeds de eerste oplossing moet zijn in het aanpakken van de crisis in Venezuela.

Staatsgreep

In de OAS werken 35 staten op het Amerikaanse continent, zo ook de Verenigde Staten, samen. Almagro is de grootste criticus van Maduro in Latijns-Amerika. Toch had hij zich nog niet eerder zo fel uitgesproken over het regime van de Venezolaan als de Amerikaanse Donald Trump, die de mogelijkheid van militair interveniëren al eerder had geopperd.

Vorige week werd bekend dat de regering-Trump vorig jaar geheime gesprekken heeft gevoerd met Venezolaanse militairen over hun plan een staatsgreep te plegen.

Lux et Libertas Lees ook het commentaar van NRC: De ware kwelling van Venezuela heet Nicolás Maduro

‘Twee miljoen vluchtelingen’

In april vorig jaar trok Venezuela zich al terug uit de OAS nadat de spanningen tussen het samenwerkingsorgaan en het land hoog waren opgelopen. De OAS had destijds een extra vergadering willen beleggen over de politieke crisis in het land, maar Venezuela ging daar niet mee akkoord.

Het land kwam in een politieke crisis terecht nadat het Hooggerechtshof vorig jaar besloot om de grondwettelijke bevoegdheden van het parlement over te nemen. Dat kwam feitelijk neer op een machtsgreep van Maduro. Al eerder sloot hij de oppositie buiten van de presidentsverkiezingen. Vrijdag stelde Almagro, afkomstig uit Uruguay, dat de internationale gemeenschap niet kan toestaan dat zich in Venezuela “een dictatuur voltrekt die de veiligheid van de hele regio in gevaar brengt door criminaliteit, drugshandel en een humanitaire crisis”, zo schrijft persbureau AP zaterdag.

Onder het bewind van Maduro zijn er grote voedsel- en medicijntekorten in het land, maar internationale hulpdiensten worden structureel geweigerd. Volgens de Verenigde Naties zouden de laatste jaren al ruim twee miljoen mensen Venezuela zijn ontvlucht en hun heil hebben gezocht in de omliggende landen Colombia, Ecuador en Peru; reizen die veelal gevaarlijk zijn.