Ajax gemakkelijk langs verdedigend FC Groningen

De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 3-0. Eerder op de avond zette PSV een monsterscore neer op bezoek bij ADO.

Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar juichen bij de 2-0.
Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar juichen bij de 2-0. Foto ANP

Ajax kan met een positief gevoel toewerken richting de eerste Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene. In de eigen Johan Cruijff-Arena werd zaterdagavond met 3-0 gewonnen van FC Groningen.

Het eerste kwartier verliep voortvarend voor de Amsterdammers, die al binnen het kwartier op voorsprong leken te komen. De goal van Tagliafico werd echter afgekeurd nadat scheidsrechter Higler op aanwijzen van VAR buitenspel constateerde. Vijf minuten later was het alsnog raak: na een overtreding van Zeefuik op Tagliafico werd een penalty gegeven, die Klaas-Jan Huntelaar benutte.

In het restant van de eerste helft kwam Groningen er een aantal keer gevaarlijk uit, maar het was Ajax dat het dichtst bij een doelpunt kwam. Groningen-doelman Sergio Padt hield met het nodige geluk zijn team in de wedstrijd.

Ook in de tweede helft slaagde Groningen er niet in het Ajax moeilijk te maken. Desondanks duurde het tot de 66e minuut voordat Huntelaar de 2-0 binnenschoot. Na een mooie aanval schoot de Ajax-spits hard en zuiver binnen. In de 76e minuut besliste oud-Groninger Dusan Tadic het duel op aangeven van Hakim Ziyech: 3-0.

In de slotfase kreeg Groningen nog wat kleine kansen op een doelpunt. Oud-Ajacied Django Warmerdam kreeg in de slotfase van het duel nog een mogelijkheid om de Groningse eer te redden, maar zijn schot ging recht op Ajax-doelman Onana af.

PSV werkt aan doelsaldo tegen zwak ADO

PSV begint de topper tegen Ajax volgende week als koploper van de eredivisie. De regerend landskampioen won zaterdag ook de vijfde wedstrijd van dit seizoen en is als enige nog zonder puntenverlies.

Het was voor het eerst dit seizoen dat PSV het in een competitiewedstrijd buiten Eindhoven niet moeilijk had. Hirving Lozano opende in de 18e minuut de score. Kort voor rust kopte Luuk de Jong, op aangeven van linkerverdediger Angeliño, de 0-2 binnen.

De spanning verdween aan het begin van de tweede helft helemaal. Gastón Pereiro benutte een strafschop die was gegeven na een overtreding van Aaron Meijers op Luuk de Jong.

Érick Gutiérrez maakte als invaller daarna veel indruk. Eerst stelde hij met een prachtige pass zijn landgenoot Lozano in staat de 0-4 te maken. Vervolgens schoot hij zelf van net buiten het strafschopgebied hard de 0-5 binnen. Steven Bergwijn maakte in blessuretijd 0-6 en daarna benutte Pereiro zijn tweede strafschop (0-7).

VVV wint in Doetinchem

Op bezoek bij De Graafschap heeft VVV-Venlo op 2 minuten na weinig problemen gekend en ogenschijnlijk gemakkelijk gewonnen. Op de Vijverberg werd het 1-2 voor de Limburgers. VVV drong daarmee voorlopig door tot de subtop van de eredivisie.

Na een half uur leidde de formatie van coach Maurice Steijn al met 0-2. Tino-Sven Susic opende de score, na een bekeken pass van Ralf Seuntjens. Danny Post maakte nummer twee, met een gerichte schuiver in de hoek, na goed terugleggen van Peniel Mlapa. De Graafschap kreeg nauwelijks grip op de tegenstander en kon voor het eigen publiek maar moeizaam voor een alles-of-niets offensief zorgen.

Vlak voor rust leek de thuisclub terug te komen, maar een inzet van Jordi Tutuarima belandde op de paal. In de 89e minuut viel dan toch de ‘aansluitingstreffer’, gemaakt door Delano Burgzorg. Even later kopte dezelfde speler ook nog bijna de gelijkmaker binnen, maar doelman Lars Unnerstall en de paal redden VVV. Verder kwamen de Limburgers in extra tijd niet meer in moeilijkheden. De Graafschap, met vier punten na vijf duels, won tot nu toe alleen het openingsduel met Feyenoord.

Willem II knokt zich naast Excelsior

Excelsior heeft in Tilburg de tweede overwinning van dit seizoen uit handen gegeven. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart verspeelde in de slotfase tegen Willem II een voorsprong van 2-0. De thuisclub pakte toch nog een punt dankzij doelpunten van Fran Sol en invaller Kristófer Kristinsson.

Luigi Bruins had na een half uur de score geopend in het Koning Willem II-stadion. Toen invaller Denis Mahmudov in de 82e minuut de 0-2 langs de Tilburgse keeper Timon Wellenreuther schoot, leek de tweede competitiezege binnen voor Excelsior. Willem II knokte zich echter weer op gelijke hoogte en kreeg in de blessuretijd zelfs de beste kans op de winnende treffer.
(ANP)