Overlast

Hillegersberg wil ruimer alcoholverbod

De gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek wil dat de burgemeester een alcoholverbod instelt voor de straten rond het Rododendronplein. Op het plein zelf, waar een wekelijks markt is, is alcohol drinken op straat al verboden. „Dus de invoering moet geen probleem zijn”, volgens voorzitter Jan Piereweijer van de gebiedscommissie.

Reden is dat de parkjes in de omliggende straten zoals het Ganzerikhof en het Ganzerikplein al twee jaar geteisterd worden door dronken, drugsgebruikende volwassenen die „van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in het gras liggen. Het waren er eerst een stuk of tien. Maar de groep wordt steeds groter. De politie weet wie ze zijn. Maar het lukt niet om ze aan te pakken omdat je er nu alcohol mag drinken.”

De parkjes liggen beschut tussen laagbouwflats. Aan de randen staan bankjes. „Die worden dan door hen bezet.” Hun drank kopen ze bij de Plus-markt, een supermarkt op 50 meter afstand, zegt Piereweijer. „Daar lopen veel mensen. Ze bedelen daar ook en plunderen de kledingcontainer. Ze kunnen behoorlijk intimiderend zijn.”

„Soms draait het uit op vechtpartijen”, zegt Piereweijer, „geschreeuw en gevloek”. „We krijgen daar veel klachten over van bewoners. Hun kinderen voetballen op de veldjes in die buurt. Het is een hele nette wijk.” Waar de groep overlastgevers vandaan komt, weet hij niet. „Ze komen lopend aan, maar wonen niet in de omliggende straten zelf.”