Omstreden Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire vrijgelaten

De politica was tot vijftien jaar cel veroordeeld voor samenzwering tegen de regering, het bagatelliseren van de Rwandese genocide en haatzaaien.

Ingabire woonde zeventien jaar in Nederland.
Ingabire woonde zeventien jaar in Nederland. Foto Olivier Boulot/EPA

De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire is zaterdag vrijgelaten, meldt persbureau AFP. Vrijdag maakte het ministerie van Justitie in Rwanda bekend dat president Paul Kagame haar gratie heeft verleend. Ingabire werd in 2013 in hoger beroep nog veroordeeld tot vijftien jaar celstraf.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Kagame heeft besloten Ingabire nu vrij te laten. Volgens de minister van Justitie is er in elk geval geen sprake van een politiek besluit. Tegen persbureau Reuters zei hij:

“Er is niets politieks aan haar vrijlating, er is niets politieks aan haar gevangenschap. De president heeft gratie verleend, waar hij volgens de grondwet toe gerechtigd is.”

Haatzaaien

De omstreden politica, die zeventien jaar in Nederland woonde, ging in 2010 naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Vrijwel direct na haar aankomst in het Afrikaanse land werd ze opgepakt, onder meer wegens verdenking van financiële steun aan Hutu-rebellen in Congo. Ingabire, zelf ook Hutu, zou daders van de genocide in 1994 in Rwanda geld hebben toegeschoven. Bij de genocide kwamen ruim 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om het leven.

Ingabire stootte de regering ook tegen de borst door aandacht te vragen voor Hutu-slachtoffers tijdens de genocide. Bovendien wees ze op misdaden die volgens haar waren begaan door de Tutsi-beweging van president Kagame. De politica werd uiteindelijk schuldig bevonden aan samenzwering tegen de regering, het bagatelliseren van de genocide en haatzaaien.

Lees ook: De moeilijkheden van schrijven in het wetteloze Rwanda

2.140 vervroegde vrijlatingen

Ingabire heeft altijd ontkend schuldig te zijn. Volgens haar zijn de beschuldigingen verzonnen en is ze veroordeeld in een politiek proces. Na haar vrijlating zaterdag bedankte ze de president. Ze riep hem ook op om andere “politieke gevangenen” vrij te laten. “Ik hoop dat mijn vrijlating het startschot is voor de opening van de politieke ruimte in Rwanda.”

Ingabire is niet de enige die weer in vrijheid kan leven. President Kagame heeft de vervroegde vrijlating van in totaal 2.140 veroordeelden goedgekeurd. Ook componist Kizito Mihigo, die in 2015 veroordeeld werd tot tien jaar gevangenisstraf vanwege een kritisch lied over de Rwandese regering, komt vrij.