Noodtoestand op Lombok uitgeroepen door malaria-uitbraak

Door de reeks aardbevingen vorige maand en in juli raakten veel mensen dakloos. Tot nu toe is bij 128 mensen malaria vastgesteld.

Tienduizenden gelovigen bidden op Lombok dat er een einde komt aan het natuurgeweld.
Tienduizenden gelovigen bidden op Lombok dat er een einde komt aan het natuurgeweld. Foto Pikong/AFP

Op het Indonesische eiland Lombok is zaterdag de noodtoestand afgekondigd nadat bij 128 mensen malaria is vastgesteld. Dat schrijft persbureau Reuters. De situatie is extra nijpend omdat veel ziekenhuizen nog steeds in puin liggen door de reeks aardbevingen die het eiland vorige maand en in juli trof. De infectieziekte kan dodelijk zijn als deze niet op tijd wordt behandeld.

Bekijk hier de fotoserie die NRC samenstelde van de ramp.

Bij de aardbevingen kwamen 550 mensen om het leven en stortten vele gebouwen in. Honderdduizenden mensen vluchtten daarop naar buiten omdat het in verband met naschokken niet veilig was om binnen te schuilen. Veel mensen brachten nachtenlang in de buitenlucht door, wat hen kwetsbaar maakte voor besmetting.

Regenseizoen

De lokale overheid van Lombok heeft om 3,4 miljard Indonesische roepia (omgerekend zo’n 200.000 euro) gevraagd bij de centrale overheid om klamboes en malaria-tests te kunnen aanschaffen. Aan de westkant van het eiland komt de ziekte sowieso vaak voor, maar de autoriteiten rapporteren nu dat ze een piek in het aantal infecties hebben waargenomen. Daarbij wordt gevreesd dat het aantal zieken verder zal toenemen wanneer het regenseizoen in oktober aanvangt. Muggen planten zich namelijk voort in plassen water.

Het eiland is nog herstellende van het natuurgeweld. De financiële schade daarvan bedraagt bijna zevenenhalf miljard Indonesische roepia (omgerekend 440 miljoen euro). Tienduizenden huizen zijn verwoest en bijna 400.000 eilandbewoners zijn naar schatting dakloos.