Recensie

Recensie

Meisje moet kiezen: ben je heks of geit

Foto Helmut Newton

I Am Not A Witch zit vol surrealistische beelden: een kolonie Zambiaanse heksen die met ellenlange linten vastzitten zodat ze niet wegvliegen; een meisje dat als heks van talkshow naar rechtszaak wordt gesleept. Het debuut van de in Zambia geboren en deels in Wales opgegroeide Rungano Nyoni (1982) is een opmerkelijke film. Het verhaal van de 9-jarige Shula, die de keuze krijgt toe te geven dat ze een heks is of in een geit te veranderen, neemt het alledaagse bijgeloof van de Zambianen verfrissend serieus, terwijl de satirische stijl laat zien waar Nyoni echt staat. De film gaat ook over grotere vragen rondom vrouwelijkheid, gedrag en maatschappelijke rolpatronen.

Film: drama
I Am Not a Witch Regie: Rungano Nyoni. In: 14 bioscopen

●●●●