Honderden arrestaties bij protesten Turkse arbeiders

Arbeiders die werken aan de bouw van een nieuw vliegveld in Istanbul demonstreerden tegen slechte werkomstandigheden.

Archiefbeeld van arbeiders in een hal van de nieuwe luchthaven.
Archiefbeeld van arbeiders in een hal van de nieuwe luchthaven. Foto Murad Sezer/Reuters

De Turkse politie heeft vrijdag honderden demonstranten opgepakt bij grootschalige protesten in Istanbul. Dit meldt vakbond Dev Yapı-İş, de organisator van de demonstratie. Arbeiders die werken aan het nieuwe vliegveld van Istanbul gingen de straat op om te protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden waarmee zij te maken zeggen te hebben.

Aanleiding voor de protesten was een ongeluk waarbij vrijdag zeventien arbeiders gewond raakten, meldt Dev Yapı-İş. Volgens de vakbond worden werkers die werken aan het vliegveld “op een steeds onmenselijkere manier” behandeld en is hun veiligheid op de werkplaats niet gegarandeerd. Sinds de aanvang van de werkzaamheden in 2015 kwamen zeker 27 arbeiders om het leven op het terrein, door ongelukken of gezondheidsproblemen.

Lees ook: In Turkije kan de luchtvaart niet zonder de overheid

Ambitieus project

Op beelden op sociale media is te zien dat zeker honderden arbeiders zich aansloten bij de protesten. Volgens de vakbond waren zelfs duizenden werkers aanwezig. Video’s laten ook zien hoe agenten traangas inzetten om de demonstranten uit elkaar te drijven.

De arbeiders werken in Istanbul aan een ambitieus project: het derde vliegveld van de miljoenenstad moet de grootste luchthaven ter wereld worden. Het plan is dat de luchthaven jaarlijks 150 tot 200 miljoen passagiers per jaar kan vervoeren. Ter vergelijking: Schiphol vervoert jaarlijks 58 miljoen passagiers.