Het aantal hotelkamers groeit gewoon door

Toerisme Amsterdamse hotels zitten almaar voller en worden steeds duurder. Komt dat door de hotelstop? „Er is helemaal geen hotelstop.”

Hotels in Amsterdam puilen uit en worden steeds duurder. Helpt een hotelstop tegen de drukte? „Het aanbod van overnachtingen door Airbnb, bed and breakfasts en cruiseschepen is vele malen groter.”
Hotels in Amsterdam puilen uit en worden steeds duurder. Helpt een hotelstop tegen de drukte? „Het aanbod van overnachtingen door Airbnb, bed and breakfasts en cruiseschepen is vele malen groter.” Foto Getty Images

Amsterdamse hoteliers vieren hoogtij. Zowel de gemiddelde bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs nam van 2016 op 2017 toe in de regio Amsterdam en Schiphol, blijkt uit het jaarlijkse Hosta-rapport van hoteladviseur Horwath HTL. Gemiddeld kostte een hotelkamer in 2017 139 euro, 5 procent meer een jaar ervoor. En de bezettingsgraad steeg in dezelfde periode van ruim 82 naar iets meer dan 85 procent. „Voor hoteliers is dit een prima situatie”, zegt senior consultant Marco van Bruggen van Horwath HTL. „Zij zien hun omzet en winst stijgen.” De gemiddelde winst per Amsterdamse hotelkamer bedroeg vorig jaar 79 euro – 34 procent meer dan vijf jaar terug.

Het Hosta-rapport wijst als belangrijkste oorzaak naar de hotelstop die de gemeente per 1 januari 2017 heeft ingevoerd voor bepaalde delen van de stad. Dat deed zij in een poging de toenemende drukte door toerisme en bijbehorende overlast in te dammen. „Ik begrijp waar die beslissing vandaan komt, maar het is geen effectieve oplossing”, zegt Van Bruggen. Volgens hem zijn het vooral dagjesmensen die voor de drukte zorgen. En de hotelstop zorgt er alleen maar voor dat toeristen die wel blijven overnachten naar elders uitwijken. „De toeristen blijven toch wel komen. Ze overnachten alleen niet meer in het centrum.”

Omdat de hotelstop wel de ontwikkeling van nieuwe hotels beperkt, verwacht Van Bruggen dat de prijzen de komende jaren nog verder zullen stijgen. Volgens het rapport kost een kamer volgend jaar gemiddeld 146 euro. Van Bruggen: „Een hogere bezetting kan in het centrum nauwelijks meer, en dat zal de komende jaren zo blijven.”

8.100 nieuwe hotelkamers

Volgens toerismedeskundige Stephen Hodes is er echter wat anders aan de hand. „Er is helemaal geen sprake van een hotelstop”, zegt hij, daarbij verwijzend naar een recent onderzoek van Vastgoedjournaal. Het medium zocht uit dat er de komende jaren nog ruim 8.100 hotelkamers, die al vóór 2017 waren vergund, zullen worden bijgebouwd in Amsterdam. Dat is een groei van 22 procent van het huidige aanbod van bijna 37.000 kamers. „En daar komen nog eens 13.000 hotelkamers in de omliggende metropoolregio bij”, zegt Hodes.

Het almaar toenemende toerisme, dát is de reden voor de vollere en duurdere hotelkamers, zegt Hodes. „Het is geen kwestie van een gebrek aan aanbod, maar een kwestie van toenemende vraag. En die groeit harder dan het aanbod”, zegt hij.

Waar Hodes het wel met Van Bruggen over eens is, is dat een hotelstop niet werkt. „Als dat echt zou werken, dan zouden de prijzen nog harder omhoog schieten. Maar het zorgt alleen maar voor een waterbedeffect: hoteliers en toeristen die uitwijken naar de regio. Bovendien is het aanbod van overnachtingen door onder meer Airbnb, bed and breakfasts en cruiseschepen vele malen groter. Als je het groeiende toerisme en de drukte echt wil aanpakken, moet er een integrale accommodatiestop komen, met afspraken met de regio.”

‘Strenger beleid’

Voor de gemeente Amsterdam zijn de stijgende kamerprijzen en vollere hotels geen reden het huidige beleid te herzien. „De oorzaak is waarschijnlijk vooral de toegenomen vraag door de populariteit van Amsterdam. Het ligt wel in de lijn der verwachting dat de hotelstop hieraan bijdraagt. Maar we willen de groei van het aantal hotelbedden juist afremmen in de komende periode”, zegt verantwoordelijk wethouder Udo Kock (Economische zaken, D66). Een hotelstop is er volgens de gemeente wel degelijk. „Er worden geen nieuwe hotels meer toegestaan, tenzij dat in bepaalde gebieden een toevoeging kan zijn”, zegt Kock. „Maar reeds verleende vergunningen intrekken doen we niet, dat mag juridisch ook niet.”

In het coalitieakkoord van de gemeente staat dat Amsterdam de „groei van het aantal bedden wil beperken”. Daarmee worden zowel hotels, vakantieverhuur, bed and breakfasts (b&b’s) als cruiseschepen bedoeld.

Voor Airbnb geldt vanaf 1 januari 2019 dat een huis nog maar 30 dagen per jaar verhuurd mag worden. Ook onderzoekt de gemeente of de verhuur via Airbnb in de drukste wijken geheel verboden kan worden. B&b’s moeten in de loop van volgend jaar een vergunning hebben om hun diensten te mogen aanbieden. Of een dergelijke vergunningsplicht voor de verhuur via Airbnb ook wordt overwogen, wil de gemeente niet zeggen.