Grote brand legt historische kerk Amstelveen in de as

Het monumentale kerkgebouw van de Sint Urbanuskerk is zwaar beschadigd. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De brand in de Sint Urbanuskerk. Omwonenden zijn door de brandweer geëvacueerd.
De brand in de Sint Urbanuskerk. Omwonenden zijn door de brandweer geëvacueerd. Foto ANP / Sem van der Wal

De brandweer is sinds zaterdagavond druk met het blussen van een grote uitslaande brand in de Sint Urbanuskerk in Amstelveen. Rond half twaalf was het vuur onder controle. Het dak en het schip van de grote historische kerk hebben volgens de brandweer zware schade opgelopen.

De brand brak zaterdagavond uit. Volgens een woordvoerder zag de dienstdoende pastoor de brand en schakelde daarop de hulpdiensten in. Volgens de pastoor waren er geen mensen meer in de kerk aanwezig toen de brand uitbrak. Er zijn geen gewonden gevallen.

Omstreeks 21.45 uur was de brand volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nog niet onder controle, en laaide het vuur geregeld op. Ook sinds het sein brand meester is gegeven is de brandweer nog bezig met nablussen. Volgens de politie heeft de toren niet in brand gestaan.

Een onbekend aantal omwonenden is uit voorzorg geëvacueerd en is opgevangen in een gebouw in de buurt.

De Sint Urbanuskerk werd in 1888 in gebruik genomen. Het rijksmonument is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers.