Dodental tropische storm Florence loopt op tot elf

Hoewel Florence inmiddels is afgeschaald van een orkaan van de categorie 1 naar een tropische storm, houdt de overlast van het noodweer in North en South Carolina aan.

Een inwoner van de plaats New Bern, North Carolina, bekijkt zaterdag schade die is aangericht door de tropische storm Florence.
Een inwoner van de plaats New Bern, North Carolina, bekijkt zaterdag schade die is aangericht door de tropische storm Florence. Foto Gray Whitley / AP

De tropische storm Florence, die de afgelopen dagen heeft geleid tot zware regenval aan de oostkust van de Verenigde Staten, heeft tot nog toe aan zeker elf mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AP. Mogelijk loopt het dodental nog verder op doordat hevige overstromingen dreigen in de staten North Carolina en South Carolina.

Op sommige plaatsen in ruim 60 centimeter regen gevallen. Voorspeld wordt dat dat nog kan oplopen tot een meter.

Hoewel de intensiteit van Florence is afgenomen van een orkaan tot een tropische storm sinds ze vrijdag aan land kwam, zorgt de storm door zijn trage tempo voor aanhoudende overlast. Het oog van de storm beweegt zich voort met een snelheid van slechts drie kilometer per uur, waardoor het in grote delen van het getroffen gebied blijft regenen.

“Dit systeem laat epische hoeveelheden regenval op ons los”, zei Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina, tijdens een persconferentie, schrijft Reuters. Zijn staat heeft al een record aan regenval te verduren, en er wordt meer voorspeld. Het waterniveau in rivieren zal voorlopig blijven stijgen, aldus Cooper.

Lees ook: Terwijl een orkaan aan de kust de eerste slachtoffers maakte, probeerden politici in Washington munt uit de storm te slaan.

Op veel plaatsen zijn reddingsboten uitgerukt om honderden Amerikanen die vast zijn komen te zitten door het water, te helpen. Ongeveer 9.700 vrijwilligers en hulpverleners van nationale reddingsdiensten zijn in totaal op de been. Ruim 20.000 mensen zijn ondergebracht in schuilplaatsen.

President Trump heeft zaterdagmiddag de noodtoestand afgekondigd in North Carolina. Daardoor komt noodgeld beschikbaar voor getroffen delen van de staat. Een deel van dat geld is bestemd voor tijdelijke huisvesting. De schade kan oplopen tot wel twintig miljard dollar (ongeveer 17 miljard euro), aldus Bloomberg.

Modderstromen en milieuvervuiling

Florence kan tot wel tien miljoen mensen treffen. Gouverneur Cooper waarschuwde dat de krachtige storm totale gemeenschappen kan uitwissen. Florence raast in een breedte van ongeveer 645 kilometer over het land en zorgt op veel plekken voor stroomuitval. In totaal zitten nu zo’n 910.000 huizen en bedrijfspanden zonder stroom.

Ook wordt gewaarschuwd voor modderstromen en ernstige milieuvervuiling, doordat het water industrieterreinen kan overspoelen. Volgens energiebedrijven staan ongeveer 40.000 werknemers klaar om de schade aan het electriciteitsnetwerk te herstellen.

Twitter avatar mikeseidel Mike Seidel Yet another #Florence tropical squall is slamming us at the intracoastal in Wilmington, NC. We’ve been in these on and off for 24 hours! Nearly 70 tropical storms and hurricanes and I’ve never seen this magnitude of wind and rain last this long. https://t.co/D4Rq7EM1xU

Puerto Rico

Een van de plaatsen die tot nu toe het hardst werd getroffen is New Bern in North Carolina. Inwoners wordt daar aangeraden om naar de tweede verdieping van gebouwen te vluchten en te wachten op hulp. Een inwoner van het stadje beschreef aan persbureau AP hoe ze eerder probeerde weg te komen op een bootje: “We probeerden weg te peddelen maar de wind en het water waren zo krachtig dat we tegen brievenbussen, huizen en bomen geslagen werden.”

Florence wordt gezien als een test voor rampenbestrijdingsdienst FEMA, die vorig jaar hevige kritiek te verduren kreeg nadat orkaan Maria in Puerto Rico voor veel slachtoffers zorgde. FEMA werd verweten te laat in actie te zijn gekomen en niet voldoende voorbereid te zijn. Ook kwam er pas laat geld vrij voor het getroffen gebied.