Opinie

Bilmaatjes

Youp

Ook zo gelachen om Alexander Pechtold die die Howick en Lili eerst wekenlang openlijk heeft laten barsten en die dan, nadat bekend werd dat ze in hun vaderland mochten blijven, onmiddellijk een blije juichtweet eruit gooide? Hoe hypocriet kan je zijn? En toen daar terecht boos op gereageerd werd las ik dat een ander verbolgen D66-tiepje vlug vertelde dat de partij achter de schermen heel hard heeft lopen beunen voor die twee arme kinderen.

Flikker toch op met je praatjes, zei ik tegen een vriend die hoog in die partij zit. Hij is zo’n aardige, doorgewinterde D66’er die in zijn studententijd nog wel eens een dronken Van Mierlo achter op zijn fiets heeft thuisgebracht. Maar zelfs deze partijbons loopt nu met het schaamrood op zijn kaken door de stad. Bij het woord dividendbelasting begint hij spontaan te huilen. En met hem duizenden andere leden van de partij, die ooit door de altijd redelijke Jan Terlouw werd aangevoerd. Wat moet Jan wel niet voelen?

Mijn vriend vertelde mij dat Alexander op het komende congres afscheid gaat nemen. Hij wordt met zachte hand naar de uitgang geduwd. Het is klaar. Mijn vriend vroeg me of ik het niet verder wilde vertellen. Ik zei dat ik dat niet zou doen. Maar schrijven is geen vertellen toch? Wat Alexander nu gaat doen? Weet hij nog niet. In Meppel is er net een duo-raadslid opgestapt, maar of hij dat halve dorpszeteltje ambieert? Daar denkt hij nog even over na. Hij krijgt voorlopig wachtgeld. Dus geen medelijden. Daarbij schijnt hij niet zo duur te wonen.

Normaal vraagt Alexander in moeilijke tijden altijd raad aan zijn partijgenoot Hans Wijers, maar deze flamboyante alleskunner heeft even geen tijd. Hij moet als president-commissaris het een en ander regelen bij de ING, waar ze wat criminele probleempjes hebben. Er viel daar onlangs een kleine boete op de mat. En die was niet voor te hard rijden. Wel voor collectief snurken van de hele top van het bedrijf. Die vinden zelf trouwens dat ze na dit debacle niet weg hoeven. Ze hebben er inmiddels eentje weggestuurd. Maar dat is alleen voor de bühne. Anders was het echt te gênant voor woorden geweest. Hoewel weggestuurd? Hij krijgt een hele chique oprotpremie en hij mag voorlopig nog even lekker blijven zitten. Al met al moet hij hooguit een uurtje eerder weg.

Geestig dat dit soort bestuurskakkers elkaar altijd zo netjes de hand boven het hoofd houdt. Waar leren ze dat? Vindicat? Minerva? Bij die laatste club moesten ze bilnaad-adjes tot zich nemen. Dat schept wel een band. Als je uit elkaars reet gelebberd hebt dan wil je elkaar later in tijden van financiële tegenwind wel steunen. Zeker als een van de twee een boete van 775 miljoen aan zijn rode hockeybroek heeft gekregen.

Die Leidse bilnaad-adjes spoken al de hele week door mijn hoofd. Onze koning was toch ook lid in Leiden? Zal hij ooit….??? Of moet ik deze fantasie even voor mezelf houden. Vrees dat die leuke Maxima toch wel een paar vragen aan haar eigen majesteit heeft gesteld. Je gaat na dat soort berichten toch anders naar je man kijken. Vrees dat er in heel veel villa’s in Aerdenhout en Blaricum hartige woordjes gewisseld zijn. Of juist niet.

Ondertussen denk ik dat onze koning zelf ook wat somber is over de toekomst van zijn land. En vooral over de toekomst van zijn onderdanen. Zeker nu hij weet dat er in Brabant twee scholen zijn waar de kinderen eerst een blaastest moeten doen voor ze naar binnen mogen. De hele school hing namelijk al weken ladderzat in de banken. Ze gingen in polonaise van het ene naar het andere lokaal. En veertig kilometer verderop in Roermond liep een idioot gisteren Amerikaans te knallen met een geweer. En die heeft niemand geraakt. Dus ook lam waarschijnlijk.

Gaat er dan niks goed in ons land? Jawel. Er is sinds gisteren een sekspop die Nederlands spreekt. Dan kan je dus in een verliefde bui zeggen: „We gaan slapen pop!” Dat is toch liever dan lief?