Asielzoekers stichten brand in Weense politiecel

De zes zijn met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Ze lieten een brief achter, maar of ze zelfmoord wilden plegen staat niet vast.

Een vrijgegeven foto van de cel waarin de zes mannen brand stichtten. Foto AP - Politie Wenen

Zes uitgeprocedeerde asielzoekers hebben vrijdagavond brand gesticht in hun cel en zijn daarbij ernstig gewond geraakt. De mannen konden door de Oostenrijkse brandweer worden gered, ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. Buiten hun brandende cel vond de politie een brief.

De mannen, vijf Afghanen en een Iraniër, werden vastgehouden in een politiecel en stonden op het punt uitgezet te worden. Volgens de politie hadden ze de deur van hun cel versperd met een kluisjesblok en daarna de matrassen van hun bed in brand gestoken. Omstreeks 22.30 uur werd het vuur opgemerkt door de agenten, waarop de brandweer met groot materieel uitrukte. In totaal hielpen zeventig brandweerlieden bij het blussen van de brand.

Door de rookontwikkeling raakten veertien anderen onwel, onder wie zeker drie politieagenten. De zes mannen zijn na hun wanhoopsdaad opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis. Volgens de Oostenrijkse Wiener Zeitung zouden ze inmiddels buiten levensgevaar zijn.

‘Waarschijnlijk geen plannen voor zelfmoord’

De politie wil zaterdagmiddag niets kwijt over de inhoud van de afscheidsbrief. Daardoor staat het niet vast of de zes mannen daadwerkelijk van plan waren zelfmoord te plegen, of dat zij een statement wilden maken naar de buitenwereld.

Agenten die de zaak onderzoeken, vermoeden volgens Oostenrijkse media dat de mannen niet van plan waren een einde aan hun leven te maken. Na het uitbreken van de brand zouden de mannen zich hebben verstopt in de wasruimte van hun cel, die via een deur is afgesloten van het gedeelte waar de bedden stonden. Er zou een natte lap stof voor de drempel van de deur hebben gelegen om te voorkomen dat er rook onderdoor zou komen. Uiteindelijk heeft een van de mannen, een 19-jarige Afghaan, om hulp geroepen.