‘Als ik een luie dag heb, haal ik chinees’

‘De boodschappen zijn voor mezelf en mijn kinderen”, zegt Carla van den Hoek (58). „De jongste is 20, de oudste 34. De oudste woont niet meer thuis, maar hij komt gewoon lekker mee-eten. Ik kook niet altijd voor ze. Als ik een luie dag heb, haal ik chinees.”

En vanavond?

„We eten andijviestamppot, zónder spekjes. Mijn dochter houdt niet van varkensvlees, vindt ze smerig. En mijn zoon is ‘half-vegetarisch’. Hij eet wel McDonald’s, kip en een bal gehakt van moeders.”

Wat maakt u zelf graag klaar?

„Nasi en bami. Dat vinden ze lekker. Oh, Je bedoelt wat ik zélf lekker vind? Snijbonen. Daar kun je me ’s nachts wakker voor maken. Je moet ze scheef snijden, bijvoorbeeld met een snijmolen. Iedereen doet van hak-hak-hak. Dan krijg je vierkante dingetjes op je bord. Zo hoort het niet.”

Zorgt u ervoor dat uw kinderen genoeg groenten binnenkrijgen?

„Ze zijn volwassen, dus ze moeten natuurlijk voor zichzelf zorgen. Maar als ze boodschappen doen, halen ze alleen lekkere dingen, zoals cola. Als ze bij mij zijn, eten we heel veel groenten, maar wel weinig aardappelen. Ze zijn niet dol op aardappelen – al gaat een stamppot er nog wel in.”

De yoghurtjes zijn het toetje?

„Nee, mijn ontbijt. Ik doe er niks in, en toch zit ik daarna mudvol. Je zou het niet zeggen, ik ben heel stevig, maar ik eet eigenlijk te weinig.”