12 Rotterdamse fotografen over én in de stad

De kracht van Rotterdam

Marlike Marks 04.00-06.00 Delfshaven 2018
Marlike Marks 04.00-06.00 Delfshaven 2018

De Liefde, zo heet het project waarmee Marlike Marks dit jaar de juryprijs won in de fotowedstrijd en -tentoonstelling De Kracht van Rotterdam. Marks onderzocht in Delfshaven de liefde, nadat ze zelf een beetje de weg kwijtraakte in het hedendaagse relatie-landschap. Ze keek naar de vormen die liefde aanneemt, door met stellen in elke vorm, soort en samenstelling te praten.

Het is het zesde jaar dat Rotterdamse fotografen in De Kracht van Rotterdam de kans krijgen de minder in het oog springende kanten van de stad te laten zien. De opzet is ieder jaar dezelfde: 12 fotografen die tussen de 25 en 35 jaar zijn en in Rotterdam wonen, krijgen ieder een stuk Rotterdam toegewezen. Ze moeten in hun gebied vier foto’s maken binnen een vastgestelde periode van 2 uur. Op die manier wordt de stad 24 uur in beeld gebracht. De periode waarin de fotografen aan het werk gaan wisselt ieder jaar, zodat er verschillende seizoenen in beeld komen. De vakjury kiest van iedere fotograaf een winnende foto die groot in de stad komt te hangen – de foto’s van deze editie hangen sinds vorige week onder meer op het Schouwburgplein, aan de gevel van DCMR en op het huisje op de Zaagmolenbrug. Op dekrachtvanrotterdam.nl zijn alle foto’s te zien.

Naast de juryprijs kon ook het publiek een prijswinnaar aanwijzen. Ze kozen voor Florine van Rees, die in het centrum fotografeerde met de nadruk op kleur. Van Rees studeerde mode aan de Willem de Kooning Academie, maar bleek meer geïnteresseerd in wat ze op straat tegenkomt.

De tentoonstelling werd gecureerd door fotograaf Sanne Donders en beeldredacteur bij onder meer NRC Nicole Robbers.