Tyfoon

Tyfoonnadert Filippijnen

Foto Ted Aljibe / AFP

De Filippijnen bereiden zich voor op de komst van de tyfoon Mangkhut. Naar verwachting treft de zware storm – tot nu toe zijn windstoten van 225 kilometer per uur gemeten – zaterdag het grootste, dicht bevolkte eiland Luzon. Daar zijn in de kustprovincies bijna tienduizend inwoners geëvacueerd.

De lokale autoriteiten waarschuwen bewoners om tijdens de storm binnen te blijven. Mangkhut wordt vergeleken met de tyfoon Haiyan, die in 2013 aan ruim zes duizend mensen het leven kostte.

Op Luzon liggen ook de provincies Cagayan en Isabela, waar veel rijst en maïs wordt verbouwd. Gevreesd wordt dat door de storm veel gewassen worden verwoest, met ernstige gevolgen voor de eigen voedselvoorziening. Na de Filippijnen trekt Mangkhut naar verwachting verder richting Hongkong. (Reuters)