Orkaan Florence aan land, zorgt voor stroomuitval en overstromingen

De orkaan werd de afgelopen dagen zwakker. Maar de zware regen kan alsnog voor veel schade zorgen. Tot nu toe zijn drie doden bevestigd.

Een park in North Carolina staat onder water en is daarom afgesloten.
Een park in North Carolina staat onder water en is daarom afgesloten. Foto Gray Whitley/AP

Ongeveer 720.000 huizen en bedrijfspanden aan de Amerikaanse oostkust zitten sinds vrijdagochtend zonder stroom door orkaan Florence, schrijft persbureau AP. Duizenden mensen uit de staten North en South Carolina zitten in schuilkelders om te ontsnappen aan het noodweer. Hoewel Florence flink in kracht is afgenomen, worden meerdere staten geteisterd door overstromingen.

Tot nu toe zijn drie mensen door het stormgeweld om het leven gekomen, allen in North Carolina. Een moeder en kind in Wilmington stierven toen een boom op hen viel. Een derde persoon, woonachtig in Lenoir County, overleed bij het aansluiten van een generator. Een andere vrouw overleed aan een hartaanval. Hulpdiensten konden haar niet bereiken, omdat de wegen richting haar woning bezaaid lagen met puin.

Florence bereikte donderdag de Amerikaanse oostkust. Rond het middaguur (Nederlandse tijd) kwam het oog van de orkaan aan land. Met name het water vormt de komende dagen vermoedelijk het grootste probleem. Florence heeft tot nu toe geleid tot zware regen, en deze houdt vermoedelijk nog het hele weekend aan. Vrijdag moesten zeventig mensen uit een ingestort motel worden gered.

Hoewel veel panden zonder stroom zitten, heeft de energiesector zich volgens minister van Energie Rick Perry goed voorbereid op de komst van Florence. De minister zei vanuit Moskou dat er veel contact is tussen de autoriteiten en energieleveranciers. In Brunswick County zijn vier mensen gearresteerd op verdenking van plundering, meldt de sheriff.

Rampenbestrijdingsdienst FEMA meldde vrijdag in een persconferentie dat alle dammen in de regio in de gaten worden gehouden, maar dan geen van de dammen gevaar lopen. Bijna 95 procent van de stroomuitval vond plaats in North Carolina, de rest van de getroffenen bevonden zich in South Carolina. Volgens FEMA zal Florence “nog zeker 24 tot 36 uur” een bedreiging vormen. Techreus Apple kondigde vrijdag aan 1 miljoen dollar te doneren aan mensen die zijn geraakt door Florence, zo liet topman Tim Cook weten:

Twitter avatar tim_cook Tim Cook The Carolinas are in our hearts. To our employees there, first responders and everyone in Hurricane Florence’s path, please stay safe. To help those affected, Apple is donating $1M to the Red Cross.

Nog steeds krachtig

Hoewel de orkaan donderdag in kracht werd afgeschaald van categorie 4 naar 1 waarschuwde gouverneur Roy Cooper van North Carolina burgers om vooral niet te denken dat het nu meevalt. Volgens het Nationale Orkaancentrum gaat het nu om een krachtige storm met windsnelheden tot 130 kilometer per uur die alsnog slachtoffers kan maken. In het dorp Washington in North Carolina stond maar liefst 2,10 meter water in de straten.

Bekijk hier foto’s van burgers die zich voorbereiden op de komst van Florence.

Ook buurstaat Virginia lijdt al onder het noodweer. Daar zijn al vierhonderd mensen geëvacueerd. In totaal zouden bijna twee miljoen mensen in de drie staten een evacuatiewaarschuwing hebben ontvangen, maar het is niet duidelijk hoeveel van hen daadwerkelijk zijn vertrokken. Zo’n 1.400 vluchten zijn geannuleerd.

Om 14.19 uur Nederlandse tijd prees en dankte president Donald Trump de rampenbestrijdingsdienst, politieagenten en hulpverleners voor hun inzet. “Geweldig werk verricht”, tweette het staatshoofd:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Incredible job being done by FEMA, First Responders, Law Enforcement and all. Thank you!

‘Catastrofale overstromingen’

Het National Hurricane Center sprak vrijdagochtend over “catastrofale” overstromingen die de komende dagen worden verwacht. In de kustplaats Atlantic Beach in North Carolina viel in 24 uur ruim 32 centimeter water, aldus CNN. De komende dagen kan wel tot een 90 centimeter regen vallen. De orkaan trekt via de oostelijke staten naar het noorden, maar de schade lijkt in New York tot nu toe mee te vallen.

Weerkanaal The Weather Center laat op een indrukwekkende manier zien hoever het water mogelijk nog zal stijgen:

Astronaut Ricky Arnold plaatste op Twitter een foto van hoe Florence er uitziet vanuit het International Space Station: