Suriname accepteert alsnog excuses van minister Blok

Afgelopen week reisde een vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken af naar Suriname om namens de minister opnieuw excuses aan te bieden.

Foto Bart Maat/ANP

Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken accepteert de excuses van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) nadat hij Suriname een failed state had genoemd, “en dat heeft ernstig te maken met etnische opdeling.” Eind juli bood Blok zijn excuses aan in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle. De Surinaamse regering schrijft in een verklaring dat “de zaak daarmee is afgehandeld”, schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Suriname gaat na het aanvaarden van de formele excuses “over tot de orde van de dag”. De excuses waren in eerste instantie niet aanvaard omdat Blok zijn woorden niet had teruggenomen.

Blok nam eerder ook al contact op met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath had Bloks omstreden uitspraken veroordeeld en wees erop dat ook Curaçao een samenleving is waarin diversiteit wordt gevierd.

De omstreden uitspraak deed Blok tijdens een besloten bijeenkomst in Den Haag eind juli. De term failed state wordt vaak gebruikt om een land aan te duiden waar de overheid haar gezag kwijt is. Ook stelde de minister dat hij geen enkel voorbeeld kon noemen van een land waar verschillende etnische groepen vreedzaam samenleven. Daarop ontstond in binnen- en buitenland veel ophef.

Motie van wantrouwen

Beelden van Bloks toespraak op conferentie kwamen in handen van tv-programma Zembla. Ambtenaren hadden een toespraak voor de VVD-minister geschreven, maar Blok week daarvan af. Zo vroeg hij het publiek om een voorbeeld van een land te noemen waar etnische groepen vreedzaam samenleven. Daarop opperde een aanwezige ‘Suriname’, waarop de minister lachte.

Op dezelfde conferentie twijfelde hij ook openlijk aan het integratiemodel: “Diep in onze genen zit dat we een overzichtelijke groep willen hebben en zijn we niet goed in staat een binding aan te gaan met ons onbekende mensen.” Ook die uitspraak zorgde voor commotie.

Begin september moest Blok zich in een zes uur durend debat aan de Kamer verantwoorden. Hij overleefde toen een motie van wantrouwen.