Staking bij Ryanair: 24 uur in vijf landen

Luchtvaart

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat op 28 september in vijf landen staken. Een deel van het personeel in Nederland, België, Portugal, Spanje en Italië legt 24 uur het werk neer. Dat heeft vakbond FNV Luchtvaart donderdag bekendgemaakt. De bond eist onder meer betere arbeidsvoorwaarden. Hij adviseert reizigers die op 28 september willen vliegen hun plannen aan te passen.

Eerdere onderhandelingen tussen de FNV en het Ierse bedrijf liepen op niets uit. Daarom roept de vakbond nu de aandeelhouders op tijdens de aandeelhoudersvergadering op 20 september de directie te dwingen „zich als een goede werkgever te gaan gedragen”.

De FNV wil dat het personeel onder het nationale arbeidsrecht gaat vallen. Nu vallen werknemers onder het Ierse arbeidsrecht, waardoor zij geen gebruik kunnen maken van sociale voorzieningen. FNV-bestuurder Asmae Hajjari zegt in een persbericht dat het personeel met de staking laat zien „dat de maat vol is”. „Ryanair zal moeten veranderen.”

Ryanair schrijft in een reactie dat eerdere stakingen tot weinig overlast hebben geleid. Het bedrijf verwacht dat ook op 28 september de meeste vluchten doorgang zullen vinden.

De luchtvaartmaatschappij is al langer in conflict met het personeel en hun bonden. Het bedrijf liet in juli weten dat door de vele stakingen het aantal boekingen in Dublin afneemt, terwijl de vraag in Oost-Europese landen toeneemt.

Ryanair wil zes van de dertig in Dublin gestationeerde vliegtuigen verplaatsen naar Polen. Zeker honderd piloten en tweehonderd cabinemedewerkers zouden dan vanaf 28 oktober geen werk meer hebben.