Oud-campagneleider Trump werkt samen met justitie

Paul Manafort, oud-campagnemanager van president Donald Trump, heeft zijn medewerking toegezegd aan het onderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller, naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 – een verrassende ontwikkeling die mogelijk een doorbraak betekent voor het onderzoek.

Manafort heeft een akkoord bereikt met aanklagers voorafgaand aan een proces tegen hem dat volgende week van start zou gaan, hebben aanklagers vrijdag verklaard. Als onderdeel van dat akkoord heeft hij schuld bekend aan twee aanklachten: samenzwering tegen de Verenigde Staten en samenzwering om de rechtsgang te belemmeren.

Manafort, die de Trump-campagne in 2016 vijf maanden leidde , is de hoogste medewerker van Trump die schuld heeft bekend tegenover Mueller – hoewel de aanklachten tegen hem niet direct betrekking hebben op zijn werk voor Trump. Vorige maand werd hij bij een apart proces in Virginia schuldig bevonden aan acht aanklachten, waaronder belastingontduiking en bankfraude, in verband met zijn eerdere lobbywerk voor de voormalige, pro-Russische president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne.

De draai van de 69-jarige Manafort komt als een verrassing: tot nu toe had hij laten weten dat hij niet openstond voor medewerking met Mueller. Hij leek te hebben ingezet op gratie door Trump. De president heeft Manafort geprezen als een „moedige man” die „weigerde te breken” – in tegenstelling tot Trumps voormalige advocaat en fixer Michael Cohen, die vorige maand een akkoord bereikte met federale aanklagers.

Het is onduidelijk welke informatie Manafort kan leveren aan Mueller. In potentie is Manafort een cruciale getuige: hij was onder meer aanwezig bij de omstreden ontmoeting in Trump Tower in juni 2016, waarbij de campagne belastende informatie over Hillary Clinton zou zijn toegezegd door een Russische advocaat.

Het Witte Huis wees er in een reactie op dat de aanklachten tegen Manafort losstaan van zijn associatie met Trump. „Dit heeft absoluut niets te maken met de president of zijn winnende campagne van 2016”, zei woordvoerder Sarah Sanders.