Rijkswaterstaat

Mogelijk aanvoer per schip van zoet water voor West-Friesland

Het water in een deel van het IJsselmeer is zo zout dat daar afgelopen week geen drinkwater kon worden gewonnen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) wil daarom zoet water uit andere delen van het meer per schip laten aanvoeren. Waterbedrijf PWN neemt gewoonlijk bij Andijk water in dat, na zuivering, gebruikt wordt als drinkwater voor 60.000 huishoudens in West-Friesland. De afgelopen weken bleek dat het zoutgehalte bij Andijk te hoog is, een gevolg van de langdurige droogte deze zomer. Rijkswaterstaat treft nu voorbereidingen om halverwege volgende week de eerste schepen het meer over te kunnen sturen. Rijkswaterstaat is al weken bezig het zoutgehalte in het IJsselmeer naar beneden te krijgen, zonder het gewenste resultaat. (NRC)