Akkoord politie-cao, stakingen van de baan

De bonden hadden vanaf vrijdagavond tot zondagnacht de ‘heftigste acties ooit’ aangekondigd. Na dagenlang onderhandelen zijn die nu van de baan.

Stakende agenten bij de Hofvijfer. Vanwege de stakingen was het Tweede Kamergebouw op de eerste vergaderdag na het reces gesloten voor publiek.
Stakende agenten bij de Hofvijfer. Vanwege de stakingen was het Tweede Kamergebouw op de eerste vergaderdag na het reces gesloten voor publiek. Foto Bart Maat/ANP

De politievakbonden en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn het vrijdag na dagenlang overleg eens geworden over een nieuwe politie-cao. De landelijke staking dit weekend gaat daarom niet door. Dat schrijven de bonden in een verklaring.

Agenten krijgen meer “zeggenschap en duidelijkheid” over hun werkrooster om de werkdruk te verlagen. Het basisinkomen van werknemers van de politie wordt de komende drie jaar met meer dan 8 procent verhoogd. Ook krijgen ze op de eerste dag van 2018 en 2019 een eenmalige uitkering van 400 euro. In de overeenkomst staat niets over tweeduizend extra rechercheurs, waar de bonden eerder om gevraagd hadden. De vakbonden gaan het akkoord binnen drie weken voorleggen aan hun leden.

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs zei tijdens een persconferentie vanmiddag dat korpschef Erik Akerboom “in gesprek” moet met zijn politiemensen. “Om het vertrouwen te herwinnen dat hij weer naast en voor zijn agenten staat.” De bonden vonden dat de korpschef de afgelopen maanden tijdens de onderhandelingen te veel te kant koos van de minister, in plaats van zijn eigen medewerkers. Van donderdag op vrijdag werd tot diep in de nacht onderhandeld tussen de vakbonden, het ministerie en de korpschef.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Korpschef @POL_Akerboom zal in gesprek moeten met politiemensen om het vertrouwen te herwinnen dat hij weer naast en voor zijn agenten staat, zegt NPB-voorzitter @JanStruijs na bereiken akkoord over cao. https://t.co/vBO2oAjaFm

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp zei vrijdagochtend nog dat er “twee belangrijke punten” in de onderhandelingen waren. Zo moest er overeenstemming komen met het ministerie over het mogelijk eerder uittreden van oudere collega’s. Ook wilden de bonden de opsporingscapaciteit verbeteren. Of die knelpunten nu helemaal zijn opgelost, is onduidelijk.

Minister Grapperhaus noemt het akkoord een “evenwichtig pakket”, schrijft persbureau ANP. Hij heeft de afgelopen maanden “uitgebreid” gesproken met stakende agenten. “Hun kritische geluiden heb ik mij aangetrokken en met dit resultaat willen de korpschef en ik aan deze terechte punten tegemoetkomen”, zegt de minister.

Korpschef Akerboom vindt het “goed voor de politiecollega’s, omdat zij worden beloond voor hun inzet de afgelopen jaren”. Hij wijst erop dat er concrete afspraken zijn gemaakt die helpen “om in te spelen op snelle technologische en maatschappelijke veranderingen”.

Lees ook: Politie legt drie dagen het werk neer, alleen noodgevallen

Risico’s voor openbare veiligheid

De politiebonden hadden “de heftigste acties ooit” aangekondigd van vrijdag 18.00 tot zondag 23.59 uur. Agenten werden opgeroepen om alleen te reageren op noodsituaties. Ander werk moesten ze laten liggen. De vakbonden benadrukten dat noodlijn 112 wel bereikbaar zou blijven. Minister Grapperhaus riep omwille van de openbare veiligheid op de stakingen op te schorten.

De bonden gaven daar in eerste instantie geen gehoor aan, waarna de minister besloot een kort geding aan te spannen die vrijdagmiddag kort voor de acties behandeld zou worden. Dat is nu van de baan.

De politie legde sinds begin juli op verschillende momenten en plekken in Nederland al het werk neer. Begin september braken rellen uit rond het stadion in Sittard na de eredivisiewedstrijd van Fortuna Sittard tegen FC Utrecht. In eerste instantie waren er geen agenten aanwezig. Uiteindelijk greep de politie na een verzoek van de gemeente alsnog in.

Ook legde de politie vorige week dinsdag in Den Haag het werk neer. Daarop besloot de Tweede Kamer, die beveiligd wordt door zowel de politie als de marechaussee, om tijdens de eerste vergadering na het zomerreces geen publiek binnen te laten.