16-jarige die schoot in Roermondse school had vuurwapens, messen en bijl

Vermoedelijk had de jongen ruzie met een medescholier, zegt de politie. Niemand is gewond geraakt.

De politie doet onderzoek bij de Roermondse school.
De politie doet onderzoek bij de Roermondse school. Foto Rob Engelaar/ANP

Een 16-jarige leerling heeft vrijdagochtend in zijn school geschoten. De jongen heeft zowel binnen als buiten kogels afgevuurd, zegt de politie. Aanleiding lijkt een ruzie te zijn met een medeleerling.

Een van de docenten is voor de leerling gaan staan, waarschijnlijk om te verhinderen dat er gewonden zouden vallen. Niemand raakte gewond, de vermoedelijke schutter is aangehouden.

De jongen kwam vlak na half negen ‘s ochtends naar school, het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) de Donderberg. Op die school wordt zorg verleend en speciaal onderwijs gegeven. De jongen had niet alleen een geweer bij zich, maar ook een gasalarmpistool, een bijl en twee messen.

In de school probeerden docenten te voorkomen dat de jongen zijn wapens zou gebruiken. Ze praatten op hem in, en een van hen ging tussen de gewapende jongen en een andere leerling in staan. “Best een risico”, zegt een woordvoerder van de Limburgse politie. “Je weet nooit zeker wat die jongen zal doen.” Ook toen de ruzie zich naar buiten verplaatste, bleven medewerkers van de school erbij.

Intussen was de politie onderweg vanuit het nabijgelegen bureau. “Binnen vijf minuten” waren agenten op het KEC aangekomen, aldus de woordvoerder, waarna hij werd “overmeesterd”.

Bijeenkomst

Waarom de jongens ruzie hadden is nog onduidelijk. Ook is niet bekend of de verdachte gericht geschoten heeft. De politie is nog bezig met het onderzoek en wil vanwege de privacy van de verdachte en in het belang van het onderzoek weinig details naar buiten brengen.

De lessen werden vrijdag de rest van de middag geschrapt. Zaterdag wordt een bijeenkomst georganiseerd waarvoor onder meer de leerlingen, hun ouders en de leraren van de school zijn uitgenodigd. De burgemeester is er ook bij.

Correctie (14 september 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de verdachte rond half tien op school kwam. Dat moest half negen zijn.