Noord- en Zuid-Korea openen gezamenlijk verbindingsbureau

In deze vergaderruimte kunnen beide landen 24 uur per dag met elkaar in contact staan.

Het nieuwe verbindingskantoor van Noord- en Zuid-Korea in Kaesong dat vrijdag is geopend.
Het nieuwe verbindingskantoor van Noord- en Zuid-Korea in Kaesong dat vrijdag is geopend. Foto AP

Noord- en Zuid-Korea hebben vrijdag op de grens een ‘verbindingsbureau’, een soort gezamenlijke vergaderruimte, geopend. In dat bureau in het grensplaatsje Kaesong staan de twee landen 24 uur per dag met elkaar in contact. Het is de eerste gezamenlijke ruimte sinds Korea werd verdeeld na de Tweede Wereldoorlog.

Noord- en Zuid-Korea hebben elk een team van zo’n twintig ambtenaren gestationeerd. De delegaties worden geleid door onderministers van beide landen, die wekelijks zullen vergaderen. Tot nu toe communiceerden Pyongyang en Seoul vooral telefonisch of via de fax. Overleg werd herhaaldelijk opgeschort als de onderlinge spanningen opliepen.

Tijdens de openingsceremonie waren zo’n vijftig vertegenwoordigers van beide landen aanwezig, schrijft persbureau Yonhap. De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording, Cho Myoung-gyon, kondigde “een nieuw tijdperk van vrede” aan.

De ontwikkeling werd in 2016 stilgelegd omdat Noord-Korea dat jaar meerdere testen met langeafstandraketten deed.

Derde top Kim en Moon

Het verbindingsbureau is een volgende stap in de verbeterde relaties tussen beide landen. Volgende week houden de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een top in Pyongyang. De twee zullen dan verder praten over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.

De onderhandelingen tussen Pyongyang en Washington over Noord-Korea’s kernwapenprogramma verlopen vooralsnog moeizaam. VN-experts concludeerden dat Pyongyang helemaal niet gestopt is met zijn nucleaire programma, zoals eerder zou zijn beloofd.

President Trump liet onlangs zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een bezoek aan Pyongyang afzeggen omdat er niet genoeg vooruitgang werd geboekt. Wel maakte het Witte Huis deze week bekend dat een tweede ontmoeting tussen Trump en Kim in zicht is.