Migratiebeleid

Aantal kindmigranten dat vastzit in VS neemt fors toe

Het aantal migrantenkinderen dat vastzit in de Verenigde Staten is explosief gegroeid naar bijna 13.000, ruim vijf keer hoger dan drie maanden geleden. Dat meldt The New York Times donderdag op basis van cijfers die aan het Congres zijn gerapporteerd. Trump heeft het doorlichten van familieleden of anderen die de zorg voor een kind op zich willen nemen verzwaard en verlengd. Daardoor zitten kinderen nu gemiddeld langer vast. Zo is het verplicht geworden dat familieleden of verzorgers hun vingerafdruk laten registreren. Volgens bronnen in opvangcentra heeft het nieuwe beleid ertoe geleid dat familieleden het vaker niet aandurven om hun nek uit te steken voor de kinderen, uit vrees dat zij zelf gedeporteerd worden als zij zich melden. Zij zijn immers zelf vaak ook ongedocumenteerd. Het aantal gedetineerde kinderen ligt nu ruim vijf keer hoger dan in juni, toen er na uitgelekte opnames van huilende migrantenkinderen wereldwijd ophef ontstond over het Amerikaanse beleid om hen van hun ouders te scheiden. Trump schafte dit beleid na de kritiek af. De bijna 13.000 kinderen die momenteel vastzitten, zijn voornamelijk jongeren die het land zonder hun ouders binnen zijn gereisd. De instroom van migrantenkinderen is, Trumps anti-migratiebeleid ten spijt, niet afgenomen. (NRC)