Maximumtarief

Taxi wordt volgend jaar duurder, maximumtarieven 6 procent omhoog

Dit jaar stegen de prijzen van taxi’s met maar 1,2 procent.
Dit jaar stegen de prijzen van taxi’s met maar 1,2 procent. Foto ILVY NJIOKIKTJIEN/ANP

De prijs van een rit met de taxi kan volgend jaar hoger uitvallen. In 2019 mogen zowel de vaste bedragen als de bedragen per kilometer en de bedragen per minuut met 5,75 procent omhoog. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag gemeld.

De maximumprijs van het starttarief gaat volgend jaar van 3,02 euro naar 3,19 euro. Het maximale kilometertarief stijgt van 2,22 euro naar 2,35 euro. Het bedrag per minuut wordt maximaal 0,39 cent, een verhoging met 2 cent.

Een van de redenen voor de verhoging is de stijging van het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 naar 9 procent. Ook zonder die btw-verhoging zouden de maximumtaxitarieven fors stijgen, met bijna 3 procent.

De verhoging van volgend jaar komt daarmee veel hoger uit dan die in de afgelopen jaren. Dit jaar stegen de prijzen met 1,2 procent, vorig jaar met 0,4 procent. „Als het goed gaat met de economie, wordt de prijsindexatie ook bijgesteld. Er zijn dan mogelijk meer mensen met geld voor een taxi”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Taxibedrijven mogen zelf bepalen hoe duur zij de ritten maken. De prijs moet wel onder het maximumtarief blijven dat de overheid heeft vastgesteld.