Manafort werkt mee met Ruslandonderzoek van Mueller

De voormalige campagnevoorzitter van president Donald Trump wil schuld bekennen voor samenzwering tegen de VS en belemmering van de rechtsgang.

Paul Manafort.
Paul Manafort. Foto Pablo Martinez Monsivais / AP

Paul Manafort gaat meewerken met het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. De voormalig campagnevoorzitter van president Donald Trump wil schuld bekennen voor samenzwering tegen de Verenigde Staten en belemmering van de rechtsgang door getuigen te beïnvloeden, meldt persbureau Reuters. Door de bekentenis vervalt een andere rechtszaak. Volgens de jury kan de 69-jarige lobbyist veroordeeld worden tot tien jaar celstraf. De deal met de aanklagers moet nog wel goedgekeurd worden door de rechter.

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis Sara Sanders heeft de overeenkomst met Mueller “niets te maken met de president en zijn zegevierende presidentscampagne van 2016″.

Niettemin is president Trump zeer bevreesd voor de deal tussen Manafort en Mueller in het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. Manafort was aanwezig op de beruchte bijeenkomst in juni 2016 in de Trump Tower. Daar vond de ontmoeting plaats met Russische lobbyisten die belastende informatie hadden over Trumps rivaal, Hillary Clinton. De andere aanwezigen: Trumps zoon Donald jr. en schoonzoon Jared Kushner.

Lees ook dit profiel van de voormalige campagnevoorzitter van president Trump: Paul Manafort: de man achter dictators, oligarchen en Trump

Ook aangeklaagd voor valsheid in geschrifte en witwassen

Door schuld te bekennen hoeft Manafort woensdag niet voor de rechtbank te verschijnen in het andere onderzoek dat tegen hem loopt. De voormalige campagnevoorzitter van Trump is namelijk ook door de Amerikaanse justitie aangeklaagd voor valsheid in geschrifte, witwassen en pro-Russisch lobbywerk voor Oekraïne. Hij had zich niet geregistreerd als ‘buitenlands agent’. Manafort verdiende in totaal 60 miljoen dollar als adviseur voor de voormalig Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Hij wordt onder meer beschuldigd van geheime betalingen aan Europese oud-politici .

In de afgelopen maanden heeft speciaal aanklager Mueller een aantal belangrijke successen geboekt. In ruil voor strafvermindering werken figuren binnen de entourage van president Trump mee aan het onderzoek. Het gaat onder meer om de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn, de voormalige buitenlandadviseur George Papadopoulos en voormalig campagnemedewerker Rick Gates.