Gemeente stelt Hoekse Lijn voor de derde keer uit

De nieuwe metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland is op zijn vroegst in januari of februari volgend jaar klaar.

Een metro van vervoersbedrijf RET passeert de overweg Schenkelsdijk tijdens een testrit op de Hoekse Lijn.
Een metro van vervoersbedrijf RET passeert de overweg Schenkelsdijk tijdens een testrit op de Hoekse Lijn. Foto Robin Utrecht / ANP

De gemeente Rotterdam heeft de ingebruikname van de Hoekse Lijn opnieuw uitgesteld. Reizigers zullen op zijn vroegst in januari of februari gebruik kunnen maken van de nieuwe metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland.

Het college noemt de vertraging “een forse tegenvaller en teleurstelling”. De extra kosten die door de vertraging ontstaan, passen volgens de gemeente nog binnen het budget. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend.

Het spoor en de stations zijn klaar. Ook worden er al testritten gereden, maar er zijn nog problemen met de software en de veiligheid van het spoor.

90 miljoen

Het is de derde keer dat het project wordt uitgesteld. Het besluit om de trein tussen Schiedam en Hoek van Holland te vervangen door een metro werd in 2016 genomen. De eerste metro zou september vorig jaar rijden. Het werk zou vijf maanden duren en maximaal 372 miljoen euro kosten.

De eerste keer dat het project werd uitgesteld, werd het budget met 55 miljoen euro overschreden. Daarop werd het budget opgehoogd en werd als nieuwe opleverdatum februari genoemd. Ook dat werd niet gehaald, dus werd de nieuwe opleverdatum november 2018. De kosten werden opnieuw overschreden. In totaal is de metrolijn al 90 miljoen duurder dan aanvankelijk begroot.

De vertraging betekent voor reizigers dat er voorlopig nog bussen blijven rijden tussen Schiedam en Hoek van Holland. Vanwege de problemen kregen reizigers op dit traject al 50 procent korting op hun reis. Deze regeling blijft van kracht zolang de metrolijn nog niet klaar is.