Filippijnen bereiden zich voor op zeldzaam grote tyfoon

Mangkhut is 900 kilometer in doorsnee en bereikte boven zee windsnelheden van meer dan tweehonderd kilometer per uur.

Een inwoner brengt een matras naar een klaslokaal dat gebruikt wordt als opvanglocatie.
Een inwoner brengt een matras naar een klaslokaal dat gebruikt wordt als opvanglocatie. Foto Ted Aljibe/AFP

De Filippijnen bereiden zich voor op een uitzonderlijk grote orkaan. De tyfoon Mangkhut trekt richting het grootste eiland van het land, Luzon en komt daar waarschijnlijk zaterdagochtend vroeg aan land. De orkaan heeft een doorsnee van ongeveer 900 kilometer. Boven zee werden vrijdag zeer hoge windsnelheden bereikt.

De tyfoon lijkt inmiddels wat in kracht afgenomen, maar meteorologen verwachten dat hij boven land nog altijd windsnelheden boven de 200 kilometer per uur zal bereiken. Negenduizend mensen zijn al geëvacueerd, daar komen mogelijk nog tienduizenden mensen bij, meldt persbureau Reuters.

Regen

Mangkhut bereikt hogere windsnelheden dan de zware orkaan Florence, die vrijdag in de Verenigde Staten aan land kwam. De verwachting is wel dat de Aziatische tyfoon minder nat zal zijn dan de orkaan in de Verenigde Staten, zegt meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline.

Lees ook: Tropische cyclonen worden trager en natter

De modellen voorspellen in grote gebieden zo’n 200 millimeter regen. Op sommige plekken kan zaterdagochtend tot 400 millimeter vallen. “Voor Nederlandse begrippen is dat de neerslaghoeveelheid van een half jaar”, aldus Van der Linden. In de VS wordt voorspeld dat op sommige plaatsen tot 1.000 millimeter regen kan vallen. Dat heeft volgens Van der Linden te maken met de verschillen in snelheid waarmee de orkanen overtrekken.

Minder dan Haiyan

Vooraf werd gevreesd dat Mangkhut net zo verwoestend zou zijn als Haiyan, in 2013. Toen deden zich windsnelheden voor van 240 kilometer per uur. Dat wordt nu vermoedelijk niet gehaald. Zodra Mangkhut over het kustgebied trekt, is hij waarschijnlijk een lichte orkaan van de vierde categorie of een zware van de derde, denkt Van der Linden.

Haiyan kostte aan zes- tot zevenduizend mensen het leven en was daarmee een van de meest dodelijke tyfonen die het land ooit getroffen heeft. Duizenden mensen raakten bovendien hun huis kwijt.