Opinie

Draagvlak

Mark Rutte is een achtenswaardig man

Foto Jerry Lampen/ANP

Mark Rutte is een achtenswaardig man. Sinds 2010 al dient hij het vaderland als minister-president, nu in zijn derde kabinet. Hij wil het beste voor het land en is er voor de hardwerkende Nederlander. Want Rutte is een achtenswaardig man.

Dat partijgenoten liegen deert hem niet – of ze nu Opstelten, Teeven, Van der Steur of Zijlstra heten, hij doet met een stalen glimlach of er niets loos is. Pas als hun falen openbaar wordt laat hij ze keihard vallen. Dan immers is hun draagvlak weg. En eenmaal bekend, schaadt hun falen mogelijk hemzelf, en hem treft vanzelfsprekend geen blaam. Hij wist van niks… Natuurlijk plengt hij ijverig beschaafde krokodillentranen om zijn gevallen partijgenoten. Want Rutte is een achtenswaardig man.

Soms neemt hij onbegrepen maatregelen. Zijn buikgevoel zegt dat het moet. Twee miljard naar multinationals – geen draagvlak, niet onder de bevolking, niet in het parlement, zelfs niet in zijn eigen kabinet? Hij drukt door, in het landsbelang. Want Rutte is een achtenswaardig man. Twee Armeense kinderen het land uit? Het kan niet anders! Want een pardon voor deze twee schaadt het draagvlak voor de opvang van ‘echte’ vluchtelingen. Hij zei het. Echt. (Ook al mochten Lili en Howick later wel blijven.) Achtenswaardig? Rutte?