Cholera-uitbraak Zimbabwe eist 26 levens

Naast grote politieke onrust, krijgt Zimbabwe nu ook te maken met een grote cholera-uitbraak. Zowel de oppositie als de regering geven elkaar de schuld.

Een zuster behandelt cholera-patiënten in een ziekenhuis in Harare.
Een zuster behandelt cholera-patiënten in een ziekenhuis in Harare. Foto Jekesai Njikizana / AFP

Door een cholera-uitbraak in Zimbabwe zijn al zeker 26 mensen om het leven gekomen. In de hoofdstad Harare is de noodtoestand uitgeroepen. Het Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt extra uit om de uitbraak te bestrijden. Dat meldt persbureau Reuters.

De regering heeft ook een crowdfundingscampagne opgezet om geld op te halen. Minister van Financiën Mthuli Ncube twitterde donderdag over het initiatief. Ook heeft de regering de Verenigde Naties om hulp gevraagd.

Twitter avatar MthuliNcube Prof. Mthuli Ncube Together with my colleagues at Min of Health, we have set up an auditable emergency crowdfund to further efforts to fight cholera to date. Together we can win! Min Of Finance Cholera Crowd Fund:
EcoCash Biller Code 140286; CBZ Treasury, ACC 21537300017, Selous REF: FIGHT CHOLERA

De infectieziekte wordt door water overgedragen en veroorzaakt uitdroging en ernstige diarree. Het werd vorige week in de buitenwijken van Harare ontdekt. Daarna heeft het zich snel verspreid. Bijna vierduizend mensen zijn inmiddels besmet. Tien jaar geleden was er ook een grote cholera-uitbraak in Zimbabwe. Toen kwamen er zo’n vierduizend mensen om het leven door de ziekte.

De autoriteiten hebben voor Harare een samenscholingsverbod ingesteld voor grote groepen. De belangrijkste Zimbabwaanse oppositiepartij, de Movement for Democratic Change (MDC), heeft daarom een bijeenkomst ter gelegenheid van het 19-jarige jubileum van de partij uitgesteld. De oppositie en de regering geven elkaar de schuld van de cholera-uitbraak.

Politieke onrust

De uitbraak komt vlak na de verkiezingen eind juli, die werden gewonnen door de zittende president Emmerson Mnangagwa. Die volgde in november vorig jaar Robert Mugabe op, die na dertig jaar presidentschap werd afgezet. Oppositieleider Nelson Chamisa zei eerder bewijs te hebben dat de verkiezingen in juli zijn gemanipuleerd. Kort daarna gingen mensen in Harare de straat op. Het leger sloeg de protesten neer. Daarbij vielen zes doden.